Nedcargo: ‘Houd klimaatambities ook na Coronacrisis vast’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nedcargo: ‘Houd klimaatambities ook na Coronacrisis vast’

In het pre Corona tijdperk heeft logistiek dienstverlener Nedcargo veel duurzaamheidsprojecten opgestart en die zijn volop in uitwerking. Nedcargo houdt vast aan haar ingeslagen weg. Duurzaamheid en klimaat ambities en investeringen in Nederland mogen niet uitgesteld of verschoven worden, vindt de directie van Nedcargo.

Nedcargo rekent erop dat de overheid zijn ambities en beloftes waar blijft maken.  In september kwam Minister Hoekstra met een plan om 50 miljard euro in een structuur fonds te stoppen. Vanuit dit fonds zouden duurzaamheid en klimaat projecten gefinancierd kunnen worden. Euro commissaris Timmermans kwam met een nog ambitieuzer plan om heel Europa klimaat neutraal te maken, met investeringen van meer 1000 miljard euro.

Directeur-eigenaar van Nedcargo Diederik Antvelink: “Wij hebben dit toegejuicht. Wij hebben daar samen met onze klanten ook programma’s voor opgestart. Ik vrees is dat door de Coronacrisis deze gelden niet uitgegeven gaan worden aan dit soort projecten, maar gebruikt gaan worden om de consumptie in stand te houden.

Het is zeer ongewenst als de stimuleringen maatregelen zorgen voor vertraging van duurzaamheid projecten. De eerste signalen van populistische partijen zijn echter al hoorbaar. “Totaal onverantwoord”, aldus Antvelink.

Zelf heeft Nedcargo een aantal grote duurzame projecten in uitvoering om CO2 en lokale emissie terug te dringen en gaat daar gewoon mee door. Ondanks wellicht economische tegenspoed na de Coronacrisis.

In Nederland alleen komen dit jaar nog drie elektrische binnenvaartschepen in de vaart. Die worden op dit moment gebouwd in China en in Werkendam. In Soesterberg en Haaften moeten de distributie centra van Nedcargo klimaatneutraal  opereren per 2022. Nedcargo hoopt de bouw dit jaar nog te beginnen.

Voor 2021 staat elektrisch rijden met de eerste vrachtauto’s nog op de rol. Antvelink: “Dit zijn grote investeringen van totaal boven de 50 miljoen euro. Wij rekenen in deze projecten op stimulering van de overheid.”

Diederik Antvelink (links) en Roderick de la Houssaye

 Mede-eigenaar van Nedcargo Roderick de la Houssaye is zelfs nog stelliger en beschouwt de klimaat- en duurzaamheidsambities als essentieel voor Nederland om mee te blijven tellen in Europa. “Als deze stimuleringsmaatregelen uitgesteld gaan worden of helemaal op de lange termijn komen, dan komen we nooit meer uit het economische dal veroorzaakt door de Coronacrisis. Dan zullen alleen de zuidelijke Europese landen profiteren van de miljarden euro’s die nu vrijgemaakt worden in Europa. Deze zullen gebruikt worden voor consumptiestimulering en overheidsschuldreductie. Weggegooid geld!”

 Diederik Antvelink: “Alle programma’s draaien we gezamenlijk met onze klanten. Onze klanten produceren consumenten producten. Daar blijven de duurzaamheid ambities hoog. Maar bij een economische crisis kan de consument weleens zijn zinnen zetten op andere zaken. Wij moeten ervoor waken dat duurzaamheid niet van de tafel verdwijnt. Ik roep dan ook op om duurzaamheid hoog op de agenda te houden.”

 De la Houssaye voegt toe: “Voor de stimuleringsmaatregelen qua consumptie en schulden verlichting komt Nederland niet in aanmerking voor Europees geld. Maar als we veel geld laten alloceren voor duurzaamheid projecten, dan kan Nederland extra profiteren van de nieuwe geld stromen. Het is politiek wellicht niet het populairst, maar voor de lange termijn  van Nederland essentieel.”

TTM.nl hield vorige week een 5 minuten Corona Talk met Diederik Antvelink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer