Ga naar hoofdinhoud

Nedcargo vervoert handalcohol voor NL’se ziekenhuizen

Avandis, een van Europa’s modernste producenten van alcoholische en non-alcoholische dranken, gaat, in samenwerking met haar logistieke partner Nedcargo handalcohol produceren in haar faciliteit in Zoetermeer en deze aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Nederland distribueren. In de zorg dreigt een ernstig tekort te ontstaan als gevolg van de wereldwijde forse toename van de vraag naar handalcohol. Medio volgende week start de productie. Naar verwachting zijn de eerste flessen handalcohol eind volgende week bij de ziekenhuizen.

De sector werd eind vorige week benaderd door professor van Houdenhoven, voorzitter Raad van Bestuur van de Sint Maartenskliniek en bijzonder hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in verband met de tekorten aan desinfecterende alcohol in de zorg.

Sander Molkenboer, algemeen directeur Avandis: “Zodra bleek dat onze lijnen in te regelen waren voor de productie van handalcohol en het ministerie van VWS voor alle benodigde ontheffingen en regelgeving kon zorgen zijn we direct aan de slag gegaan. Door deze daadkrachtige actie is zeer effectieve opschaling mogelijk en kunnen we over een paar dagen al leveren. Ik ben blij dat we, samen met onze partner Nedcargo, op deze manier kunnen helpen in de sterk groeiende vraag naar handalcohol te voorzien.”

Vanaf medio volgende week start de productie van de desinfecterende handalcohol met een eerste batch van 100.000 flessen. Zodra de flessen gereed zijn zal Nedcargo deze, in samenspraak met het ministerie, direct naar ziekenhuizen en andere zorginstellingen distribueren. De flessen handalcohol worden tegen kostprijs geleverd.

De precieze omvang van de vraag naar handalcohol is nog onduidelijk, maar op basis van de signalen van leveranciers, de hulpvraag vanuit de zorg, en de vraag vanuit het ministerie van VWS, zal een eerste batch van 100.000 liter worden geproduceerd. De productie en distributie zullen zolang als nodig is door kunnen blijven gaan, zonder dat hiermee de productie ten behoeve van de reguliere afnemers van Avandis in gevaar komt. Avandis heeft samen met haar medewerkers extra capaciteit hiervoor gecreëerd. Avandis heeft de volle steun van haar joint venture partners voor dit initiatief.

Voor de gelegenheid heeft het product de naam ‘Sarphati-handalcohol’ gekregen, vernoemd naar de Nederlandse arts Samuel Sarphati die in de 19e eeuw veel heeft betekend voor de Nederlandse volksgezondheid.

Op dit moment is Avandis, in samenwerking met Cargill, aan het onderzoeken of er ook aan de Belgische markt geleverd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer