Ga naar hoofdinhoud

‘Nederland beste transportland in EU’

Nederland is de nummer één op het eerste transportscorebord dat de Europese Commissie afgelopen vrijdag heeft gepubliceerd. Het scorebord toont hoe de lidstaten presteren in 22 vervoersgerelateerde categorieën en welke vijf lidstaten voor elke categorie het beste en het slechtste scoren. Nederland en Duitsland voeren de lijst aan, met hoge scores in 11 categorieën, gevolgd door Zweden, het VK en Duitsland.

transportsector_internationaalHet EU-transportscorebord moet een momentopname van de prestaties van de lidstaten op vervoersgebied maken en moet de lidstaten helpen te omschrijven wat voor verbetering vatbaar is en op welke prioriteiten de investeringen en het beleid moeten worden gericht. Het scorebord bundelt gegevens uit uiteenlopende bronnen (zoals Eurostat, het Europees Milieuagentschap, de Wereldbank en de OESO). Doel van de Commissie is de indicatoren in de loop van de komende jaren in samenspraak met de lidstaten, de sector en andere belanghebbende partijen te verfijnen en de geleidelijke vooruitgang van de lidstaten in kaart te brengen.

Vicevoorzitter van de Commissie Siim Kallas, bevoegd voor mobiliteit en vervoer: “Het nieuwe scorebord is een geweldig instrument dat zichtbaar maakt hoe ver we staan met onze maatregelen om onze vervoerssystemen efficiënter, klantvriendelijker, veiliger en schoner te maken. Het scorebord geeft weliswaar alleen een momentopname weer, maar die fungeert wél als referentiepunt voor de lidstaten en als bron van inspiratie voor het werk dat we samen leveren.”

Het scorebord is raadplegen per vervoerswijze (weg, spoor, water, lucht) of aan de hand van de volgende categorieën: interne markt (toegang tot de markt, reglementering), infrastructuur, effect op het milieu, veiligheid, omzetting van het EU-recht in de nationale wetgeving, inbreuken op het EU-recht, innovatie en onderzoek en logistiek.

Het scorebord wordt aangevuld met statistieken per land zonder rangorde (uitgaven voor vervoer, het aandeel van de verschillende vervoerswijzen, EU-financiering op het gebied van vervoer).

Hieronder het scorebord van Nederland. Bekijk de scores per land op deze website.

scorebord

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer