Ga naar hoofdinhoud

Nederlands transportbedrijf gepakt voor internationale drugssmokkel

De nationale autoriteiten van Duitsland, Denemarken, Spanje, Italië, Nederland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben een bende gepakt die betrokken is bij drugshandel. Uit het onderzoek bleek dat een in Nederland gevestigd transportbedrijf betrokken was bij het smokkelen van grote hoeveelheden drugs naar verschillende Europese landen. De politie vermoedt dat de drugs per vrachtwagen, samen met legale vracht, vanuit Spanje naar Nederland zijn getransporteerd en naar andere landen zijn gedistribueerd.

Naar aanleiding van een onderzoek dat in veel landen een jaar duurde, werden gecoördineerde arrestaties van de hoofdverdachten uitgevoerd. Nederlandse verdachten werden gearresteerd in de volgende landen: een in Nederland, een in Duitsland, een in Spanje, drie in Italië, een in Zweden, een in het Verenigd Koninkrijk en drie in Noorwegen. Eurojust, een speciaal agentschap van de Europese Unie gericht op samenwerking van de EU, assisteerde daarbij.

Invallen werden gedaan in alle genoemde landen. voor een totaal van 4 ton hasj, 200 kg amfetamine, 64 kg cocaïne, 45 kg MDMA en 25 kg heroïne. Als uitbreiding van de Eurojust-zaak werden 50 verdachten aangeklaagd in Noorwegen.

In 2017 is het aantal gewelddadige activiteiten, waaronder schietpartijen, toegenomen in Oslo. De Noorse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar een georganiseerde criminele bende, met duidelijke banden tussen zuidelijke landen en Noordse landen, maar ook met landen in Midden-Europa. Vanwege de grensoverschrijdende dimensie van het onderzoek werd in september 2018 een Eurojust-zaak geopend, die gericht was op de vermeende Marokkaanse en Nederlandse hoofdverdachten, waaronder Nederlandse logistieke en transportbedrijven.

De betrokkenheid van Eurojust speelde een belangrijke rol bij de coördinatie van de acties in alle landen. Eurojust organiseerde vijf coördinerende vergaderingen in één jaar, waarin informatie werd gedeeld en strategische beslissingen werden genomen. Om te zorgen voor een efficiënt onderzoek en vervolging, heeft Eurojust geholpen bij het overwinnen van juridische obstakels door te adviseren over jurisdictiekwesties en een akkoord te bereiken over de beste plaats om te vervolgen. Eurojust richtte snel een gezamenlijk onderzoeksteam (JIT) op, gefinancierd door Eurojust, met Noorwegen, Denemarken en Zweden om het strafrechtelijk onderzoek naar de bende te versnellen en een snelle verzameling van bewijsmateriaal en informatie-uitwisseling mogelijk te maken.

Een Noorse rechtbank veroordeelde onlangs een van de hoofdverdachten tot 19 jaar gevangenisstraf en nam meer dan 4,5 miljoen euro in beslag. Een Deense rechtbank heeft onlangs twee verdachten veroordeeld tot respectievelijk twee en zes jaar gevangenisstraf. Een Duitse rechtbank veroordeelde onlangs één verdachte tot acht jaar gevangenisstraf voor het bezit van drugs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer