Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe brancheovereenkomst goederenvervoer

De VAR WUO (Verklaring Arbeidsrelatie winst uit onderneming) verliest met ingang van 1 april 2016 zijn geldigheid. Dat wil zeggen dat opdrachtgevers vanaf dit moment niet langer gevrijwaard zijn van het inhouden en afdragen van werknemerspremies.  Transport en Logistiek Nederland (TLN) presenteert na gesprekken met de Belastingdienst nu een nieuwe brancheovereenkomst voor goederenvervoer.

akkoordOmdat duidelijkheid over de status van de arbeidsrelatie vooraf van belang is voor zowel opdrachtgevers als ZZP-ers is TLN in gesprek gegaan met de Belastingdienst. Dit heeft geleid tot een goedgekeurde brancheovereenkomst voor het verrichten van goederenvervoer. Het gebruik is niet verplicht maar als een vervoerder deze overeenkomst gebruikt dan mag de opdrachtgever er van uitgaan dat er geen sprake is van een dienstbetrekking en de hierbij horende verplichte werknemersverzekeringen. De overeenkomst is vijf jaar geldig.

Recent heeft de Belastingdienst delen van de overeenkomst geel gemarkeerd. Deze geel gemarkeerde stukken zijn voor de Belastingdienst doorslaggevend geweest bij het geven van goedkeuring op de overeenkomst. De transporteur mag geen zaken opnemen of regelen die afbreuk doen aan deze bepalingen. De niet geel gemarkeerde stukken mogen wel worden veranders. . De Belastingdienst heeft dit gedaan om de standaardovereenkomst voor een bredere doelgroep passend te kunnen laten zijn. Op deze wijze hoeven niet alle wijzigingen te worden voorgelegd.

De komende wetswijziging is recent veel in het nieuws geweest. In veel branches heeft een lichte paniek toegeslagen door het vervallen van de VAR en de angst om niet opnieuw een vrijwaring van werknemerspremies te kunnen krijgen. In het beroepsgoederenvervoer is dat niet het geval, omdat het eigen materieel en de (euro)vervoersvergunning zowel onder de oude als onder de nieuwe wetgeving een belangrijk onderscheidend criterium vormen om de zelfstandigheid aan te kunnen tonen.

Als u de overeenkomst gebruikt, vergeet dan niet een verwijzing op te nemen naar het toegekende nummer (nr. 9081599394) van de beoordelingsovereenkomst.

Bron: TLN

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer