Ondernemers luiden noodklok: ‘Nederland loopt vast’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ondernemers luiden noodklok: ‘Nederland loopt vast’

Nederland is aan het vastlopen waar het gaat om verduurzaming, aanleg van infrastructuur en wegen en de bouw van nieuwe woningen. “Hiermee komen onze gezamenlijke ambities op onder andere het gebied van duurzaamheid, bereikbaarheid en woningbouw in gevaar. Laat ondernemers daarom onderdeel van de oplossing zijn door met nieuwe vormen van publieke-private samenwerking deze problemen gezamenlijk aan te pakken. “ Die oproep doet VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen namens een grote groep regionale ondernemers in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Bij de brief zit een bijlage met daarin ruim 100 voorbeelden van projecten die niet door kunnen gaan als gevolg van onder meer de stikstofproblematiek, netcongestie, trage vergunningverlening en personeelstekorten. Daarbij ook voorbeelden van diverse logistieke bedrijven en projecten die zich geremd zien in hun ambities en groei. “Van het niet kunnen oplossen van het grootste fileknooppunt in ons land (de A58) tot 69 procent van de ondernemers in Brabant en Limburg die aangeeft binnen een jaar problemen te ervaren (o.a. met hun verduurzaming) door de netcongestie. De problemen waar ondernemers – van klein, middelgroot, tot groot – in praktisch elke regio van ons land tegen aan lopen zijn groot”, aldus Thijssen in de brief.

Ingrid Thijssen, VNO-NCW

Thijssen heeft de signalen namens de regionale ondernemersverenigingen overgebracht aan premier Rutte en het kabinet. In haar brief benadrukt ze daarbij dat ondernemers klaar staan om hun verantwoordelijkheid te nemen om met de overheid samen te werken om de problemen op te lossen met creatieve oplossingen. “Het zit in de natuur van ondernemers om te komen met oplossingen en ideeën. Die hebben zij ook voor de problemen ten aanzien van stikstof, het stroomnet en bijvoorbeeld de traagheid van vergunningsprocedures. Met nieuwe vormen van publiek-private samenwerking kunnen we de problemen veel sneller oplossen”, aldus de VNO-NCW-voorzitter.

Namens de lokale ondernemers schrijft Thijssen dat ze graag met het kabinet in gesprek gaat met een selectie van ondernemers uit het hele land om alle signalen over hoe Nederland vastloopt en de gezamenlijke aanpak ervan te bespreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer