Ga naar hoofdinhoud

Onrust over CAO DHL Supply Chain

Een staking bij DHL Supply Chain lijkt op handen. Dat meldt FNV, dat weer eens ouderwets vuur spuwt.

Aanleiding voor de woede is de opstelling van DHL in de onderhandelingen voor een nieuwe cao DHL Logistics Nederland. DHL Supply Chain valt onder die cao. Arie van Dijk, bestuurder FNV: “Ik heb mensen er met de grootste moeite van kunnen weerhouden om het werk nu al neer te leggen. Het bedrijf wil over werknemers kunnen beschikken wanneer het maar nodig is, de ene week zestig uur, de andere misschien twintig, alles zonder overwerk- en ploegentoeslagen, want die willen ze afschaffen. De voorgestelde loonsverhoging is 0,0 procent. Het pakket dat DHL op tafel legt betekent een achteruitgang in loon van 25 tot 30 procent. Te schandalig voor woorden.”

Nadat DHL de voorstellen op tafel legde, heeft FNV het cao-overleg opgeschort om met de leden te overleggen. FNV en de werknemers van DHL willen een loonsverhoging van 5 procent en behoud van de overwerk- en ploegentoeslagen. FNV overlegt nu buiten werktijd met de DHL-werknemers.

Woordvoerder Ewout Blaauw van DHL benadrukt in De Gelderlander dat DHL ‘vanzelfsprekend’ de vakbonden niets in de weg legt om te spreken met hun leden.  “Zoals dat gebruikelijk is en conform de afspraken daarover, vinden gesprekken tussen vakorganisaties en hun leden buiten werktijd en buiten de gebouwen van DHL plaats. Van bijzondere woede onder het personeel is geen sprake.” Blaauw zegt dat de bonden een ‘extreem hoge eis van 10 procent loonsverhoging over 21 maanden’ als eis op  tafel hebben gelegd. “Voordat de bonden het overleg eenzijdig afbraken hebben wij slechts kunnen reageren met de opmerking dat een bovenmatige stijging van het loon, die ver uitgaat boven de markt, gevolgen zal hebben voor bijvoorbeeld toeslagen. Van verlenging van de arbeidstijd is geen sprake. Het gesprek over eventuele flexibilisering van de CAO is nog niet eens gevoerd. DHL is een goede werkgever en onze medewerkers mogen erop rekenen dat wij de vakorganisaties serieus tegemoet treden. Wij houden in onze standpunten ook duidelijk rekening houden met hun belangen. Wij roepen de bonden dan ook op om de gesprekken, die in feite nauwelijks begonnen waren, zo snel mogelijk weer op te pakken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer