Ga naar hoofdinhoud

Retail Control Tower: ‘Van realtime data naar realtime delen’

“Als je zelf beschikt over betrouwbare realtime data, kun je die ook delen met partners in de logistieke keten”, zei Gert-Jan Neeft, business analist bij Peter Appel Transport op donderdag 12 juni tijdens het ITT-event van Trimble Transport & Logistics. Realtime data delen doet Peter Appel Transport via de Retail Control Tower, een gezamenlijke ontwikkeling van verschillende vervoerders en ICT-leveranciers. Via deze nieuwe webportal kunnen zowel de retailer als de winkels en transporteurs live de transporten volgen die voor de retailer onderweg zijn.

ITT-event14-FotoGert-JanNeeft
Peter Appel Transport is met zo’n 550 eigen voertuigen en 1.150 medewerkers actief in foodretail, foodservice en netwerktransport van levensmiddelen. Het bedrijf maakt al vele jaren gebruik van de CarCube boordcomputer van Trimble Transport & Logistics. “Het systeem levert betrouwbare data, die we intern verwerken in ons Transplan TMS en de Logicway uren-/onkostensoftware”, vertelt Neeft tijdens zijn presentatie op het zesde ITT-event in de Expo Houten. De positie-informatie die de boordcomputer levert, vormt één van de bouwstenen voor de Retail Control Tower (RCT).
De RCT is een webportal waarop alle ritten voor een retailer live te volgen zijn. “Het is een grafische weergave op de kaart van de actuele planinformatie uit de TMS-systemen van de verschillende vervoerders die voor deze retailer rijden”, licht Neeft toe. Via hun TMS geven de vervoerders de realtime planinformatie door aan de RCT. De webapplicatie laat vervolgens zien waar de auto’s zijn en welke rit ze rijden. Ook worden de ETA’s voor de laad-/losadressen in de rit berekend en weergegeven. “Bij de Retail Control Tower is de privacy van de deelnemende vervoerders gewaarborgd”, zegt Neeft. “Alleen de retailer heeft zicht op alle transporten. De transporteurs zien alleen hun eigen auto’s en ritten.”
De RCT-portal is gerealiseerd door TMS-leverancier RGB+ en Simacan, dat is gespecialiseerd in kaartoplossingen. “Simacan combineert data uit verschillende bronnen, waaronder TomTom en de NDW”, vertelt Neeft. “Daarom wordt in de portal ook andere live informatie meegenomen, zoals files en informatie op de matrixborden.”

Winkelapp
Niet alleen de retailer kan met de transporten meekijken, ook de winkel. Voor hen is er een app die tot op straatniveau laat zien waar de auto rijdt die hen komt beleveren. “Hoe dichter de auto de bestemming nadert, des te gedetailleerder wordt de kaart”, legt Neeft uit. Ook wordt de verwachte aankomsttijd weergegeven plus hoeveel minuten vroeger of later dat is ten opzichte van de planning.
De vervoerders kunnen via de RCT hun eigen transporten volgen. “Dankzij de live informatie over o.a. files vormt de RCT een aanvulling op het planbord in het TMS, waarin de boordcomputerdata zijn verwerkt”, zegt Neeft. Hij vertelt dat in de eerste pilot van de RCT alle vervoerders van één retailer meedoen. “We werken met verschillende TMS- en boordcomputersystemen, maar iedereen heeft met zijn TMS-leverancier binnen een paar maanden de interface met de Retail Control Tower gerealiseerd.”
Neeft geeft aan dat de RCT eenvoudig is uit te breiden met extra informatie, zoals tankstations, wasstraten, weegbruggen, bewaakte parkeerplaatsen, milieuzones en tips over hoe de ‘last mile’ naar een laad-/losadres het beste gereden kan worden. “Ook een koppeling met het Transfollow platform voor de elektronische vrachtbrief zou in de toekomst mogelijk zijn”, aldus Neeft.

End-to-end support
Trimble 2014Trimble Transport & Logistics liet op het ITT-event, dat een kleine 100 bezoekers trok, haar nieuwe Truck4U on-board unit en FleetXPS mobiele boordcomputer zien. Hiermee is zowel realtime fleetmanagement mogelijk als het verzamelen van realtime logistieke data buiten de auto, zoals barcodes, de digitale handtekening van de ontvanger en foto’s van schades.
Ook presenteerde Trimble twee nieuwe applicaties: het Realtime Statusboard en de Driver Performance Portal. Het eerste is een KPI-dashboard waarop de planning en het management in één oogopslag inzicht hebben in verschillende fleetmanagement KPI’s. De Driver Performance Portal geeft inzicht in de prestaties van de chauffeur.
Trimble zet hiermee in op kwaliteit – het aanbieden van betrouwbare realtime data – en end-to-end support. “We bouwen zoveel mogelijk schakels van de technologie in eigen beheer”, zegt Michel van Maercke, General Manager EMEA bij Trimble Transport & Logistics. Daarom ontwikkelde het bedrijf zelf een mobiele boordcomputer in plaats van gebruik te maken van bestaande mobiele devices. “Het voordeel hiervan is dat de klant bij problemen alleen Trimble hoeft te bellen en wij lossen het op”, zegt Van Maercke. “Dat is niet mogelijk als er iets mis is met een Android device.”

Omarmen
Dagvoorzitter, oud-schaatser en IT-ondernemer Ben van de Burg leidde de bezoekers van het ITT-event door de chaotische financiële en snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Zijn advies: “De wereld verandert zo snel, dat je bij nieuwe technologieën niet meer eerst kunt afwachten of ze jouw bedrijf iets gaan opleveren. Omarm nieuwe technologie, laat een stagiaire ermee spelen en ontdek zo welke nieuwe toepassingsmogelijkheden ze voor je bieden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer