Ga naar hoofdinhoud

“Rij- en rusttijdenregeling al snel ongezond”

Fraude met de tachograaf kan leiden tot ongezond lange dagen voor vrachtwagenchauffeurs. Maar wie zich houdt aan de rij- en rusttijden kan ook gezondheidsproblemen krijgen. Want de werktijden kunnen daardoor zo onregelmatig worden dat het hele bioritme wordt verstoord.

Chauffeur_scaniaDat zegt vakbondsbestuurder Jan de Jong van FNV Bondgenoten in De Telegraaf naar aanleiding van de constatering van de Inspectie Verkeer en Waterstaat dat fraude met de tachograaf sterk toeneemt. Hij pleit voor een onderzoek naar de gezondheid van oudere chauffeurs (55-plus) om te zien wat het werk met het lichaam doet.

De toename van de fraude verbaast hem niet. Het is eenvoudig en transportbedrijven hopen in deze tijd van crisis zo nog enigszins het rendement op peil te houden, aldus De Jong.

Maar ook als chauffeurs zich aan de rij- en rusttijden houden, kan dat een aanslag op hun gezondheid zijn. Zij kunnen daardoor zulke onregelmatige werktijden krijgen, dat zij last krijgen van slaapstoornissen. Ook hun voedselpatroon raakt dan door de war.

Een eenvoudige oplossing ziet hij niet. Maar er moet veel breder naar het probleem worden gekeken dan alleen vanuit het oogpunt van de rij- en rusttijden.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer