Scania helpt transportbedrijf met elektrificeren • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania helpt transportbedrijf met elektrificeren

Als het gaat om elektrificatie van de truckvloot is alleen een vrachtwagen leveren lang niet voldoende. Scania helpt het Zweedse Falkenklev Logistik in de energietransitie door de levering van vijf BEV en 1.6 Mw aan laadapparatuur.

Falkenklev heeft als visie om uiteindelijk een laadstation voor 22 elektrische trucks te realiseren in een nieuwe vestiging in Malmö. Het laadstation moet uiteindelijk ook voor andere vervoerders toegankelijk worden.

De vestiging in Malmö, die eventueel kan worden uitgebreid om tot 40 voertuigen tegelijk op te laden, wordt het grootste vrachtwagenlaadstation van Zweden wanneer het later dit jaar opengaat. Het is het resultaat van een project waarbij verschillende bedrijven uit de transportsector en de sector van hernieuwbare energie betrokken zijn.

Het project van Falkenklev Logistik is essentieel voor zijn doelstelling om zijn volledige wagenpark elektrisch te maken. De vijf batterij-elektrische 4×2-trucks van Scania, met voertuigcarrosserieën gebouwd door SKAB, zullen door de transporteur worden gebruikt voor distributie in heel Skåne, Zuid-Zweden.

Het laadstation in Malmö zal worden geleverd door de Finse fabrikant Kempower en ondersteund door Scania. Het systeem is gebaseerd op slimme technologie die energie kan leveren op basis van het aantal voertuigen dat tegelijkertijd oplaadt, met een aanvankelijk maximaal vermogen per voertuig van 250 kW en de mogelijkheid om dit in de toekomst op te voeren tot 320 kW per voertuig. Er is overwogen om de site toekomstbestendig te maken, zodat ook de volgende generaties batterij-elektrische voertuigen met grotere batterijen en een grotere actieradius kunnen worden opgeladen.

Falkenklev heeft ook het zonne-energiebedrijf Soltech Energy Solutions de opdracht gegeven een zonne-energiepark van 1,5 hectare aan te leggen, samen met een energieopslagsysteem van 2 MW om een state-of-the-art energiehub te creëren.

Maar het meest opvallende detail van het initiatief is misschien wel dat Falkenklev ermee heeft ingestemd de laadstations openbaar toegankelijk te maken voor het opladen van andere voertuigen, naast de eigen vrachtwagens van de vervoerder. De site zal ook het en-route opladen van elektrische vrachtwagens voor langeafstandsvervoer kunnen ondersteunen.

Victor Falkenklev, CEO van Falkenklev Logistik: “De laadstations en het zonnepark zijn een idee dat ik al een paar jaar heb. Met de noodzaak om duurzamer te worden en de manier waarop de dieselprijzen stijgen, was het voor mij vrij duidelijk dat we iets moesten doen, en we zetten ons in voor de elektrificatie van onze vloot. De elektriciteit wordt opgewekt met zonne-energie, waardoor het 100 procent hernieuwbaar is.” De laadoplossing van Falkenklev wordt medegefinancierd door het klimaatfonds van het Zweedse milieubeschermingsagentschap Naturvårdsverket, dat de helft van de kosten van het project van 17 miljoen euro voor zijn rekening neemt. Falkenklev neemt de resterende kosten voor zijn rekening.

“Het leveren van onze e-mobiliteitsoplossing voor dit ambitieuze project is opnieuw een bewijs van de snelle ontwikkeling van elektrificatie in de zware transportsector,” zegt Fredrik Allard, hoofd E-mobility bij Scania. “Dit initiatief is een perfect voorbeeld van hoe nieuwe ecosystemen en gebruikersmodellen worden gecreëerd om te komen tot de elektrische oplossingen die we dringend nodig hebben om het transportsysteem koolstofvrij te maken, om het duurzaam te maken voor de lange termijn.” Tomi Ristimäki, CEO van Kempower, voegt toe: “Wij zien zware voertuigen en logistiek als een zeer belangrijk onderdeel van de elektrificatie van transport en logistiek. We zijn ontzettend blij dat we de DC-laadtechnologie kunnen leveren aan Zwedens grootste openbare locatie voor elektrische vrachtwagens en kijken ernaar uit om snellaadoplossingen voor batterij-elektrische vrachtwagens verder te ontwikkelen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer