Sterne neemt Nox NachtExpress over • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Sterne neemt Nox NachtExpress over

De Franse logistiek dienstverlener Group Sterne neemt het Duitse Nox NachtExpress over, een sterke speler in nachtdistributie. Nox NachtExpress heeft ook een vestiging in Nederland, in Nieuwegein. De nieuw opgerichte groep zal volgens de partijen een toonaangevende leverancier worden van overnight critical services logistic in Europa.

De in 1972 opgerichte Groupe Sterne heeft zich gevestigd als een belangrijke Europese speler op het gebied van duurzaam vervoer en hoogwaardige multiservice logistiek met een sterke historische aanwezigheid in Frankrijk en een groeiende geografische voetafdruk in Europa en Azië, met een netwerk van kwaliteitspartners. Naast haar gevestigde transport- en overnight-diensten heeft de groep drie complementaire dienstverleningsoplossingen ontwikkeld om haar klantenbasis beter te bedienen (tijdskritisch, stads- en expressdaglevering, aftermarket), evenals een best-in-class digitaal platform. In 2021 boekte Groupe Sterne een omzet van 270 miljoen euro.

Nox NachtExpress is een Europese speler in overnight express bezorgdiensten met marktaanwezigheid in Duitsland, Oostenrijk en de Benelux regio’s. Het bedrijf exploiteert meer dan 20 magazijnen in heel Duitsland, stelt ongeveer 1.000 mensen tewerk en realiseerde een omzet van 280 miljoen euro. De nieuw opgerichte groep zal meer dan 80 magazijnen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland omvatten en een gevarieerd dienstenaanbod bieden aan meer dan 6.000 verzenders. De groep zal wereldwijd meer dan 2.200 mensen in dienst hebben, waardoor er voldoende middelen beschikbaar zijn om meer dan 100.000 klanten per dag te bedienen met 3.000 distributieritten.

Nox NachtExpress is overgenomen van SSVP III, een private equity fonds. De voorgestelde transactie zou in het tweede kwartaal van 2022 moeten worden afgerond, afhankelijk van de goedkeuring van de relevante administratieve en regelgevende instanties.

In oktober 2021 heeft Tikehau Capital aanzienlijk geïnvesteerd in Groupe Sterne via zijn private-equityfonds dat zich richt op energietransitie, naast een aanzienlijke herinvestering van het managementteam van Sterne en Meaning Capital Partners (de vorige meerderheidsaandeelhouder), met zijn mede-investeerders Idia Capital Investissement en GSO Capital. Tikehau Capital is meerderheidsaandeelhouder geworden van Group Sterne om haar organische en internationale ontwikkelingsstrategie te ondersteunen. Tikehau Capital heeft besloten deze belangrijke operatie te steunen via een aanvullende investering via zijn T2 energietransitiefonds en zijn mede-investeerders (waaronder Arkea CM). 

Daniel Desage, Executive Chairman van Groupe Sterne en Laurent De Rosnay, CEO van Groupe Sterne, verklaarden: “Deze fusie is een belangrijke evolutie voor beide groepen, introduceert een pan-Europees aanbod en bevordert ons strategisch partnerschap met onze klanten. Wij willen nieuwe normen creëren voor kritieke diensten met een efficiënt en betrouwbaar hogesnelheidsnetwerk. We heten de klanten, medewerkers en partnerbedrijven van Nox NachtExpress van harte welkom en kijken uit naar het volgende hoofdstuk van onze gezamenlijke ontwikkeling.”

“De complementaire afstemming van onze twee bedrijven zal onze bestaande klantenkring nieuwe – voorheen onbeschikbare – mogelijkheden en diensten bieden om hun supply chains te optimaliseren. We blijven ons inzetten om de efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid van ons dienstenaanbod te verhogen”, aldus Donald Pilz, CEO van Nox NachtExpress.

“Het wegvervoer in Europa is momenteel verantwoordelijk voor 33 procent van de transportgerelateerde CO2-uitstoot. Het optimaliseren van routes, het vullen van vrachtwagens, nachtelijke leveringen en energie-efficiëntie van voertuigen zijn de belangrijkste hefbomen die het Internationaal Energieagentschap heeft geïdentificeerd om de 2030-doelstelling van halvering van de CO2-uitstoot te bereiken. Wij zijn verheugd om de overname van Nox NachtExpress door Groupe Sterne te ondersteunen. Hun respectieve expertise en ervaring in logistiek en hun wereldwijde netwerken zullen hen positioneren als een koploper in de Europese duurzame transport- en logistieke sector”, aldus Pierre Devillard, Executive Director binnen het private equity team van Tikehau Capital.

Hervé Fonta, Managing Partner van Meanings Capital Partners zei: “We zijn verheugd deel uit te maken van de oprichting van een pan-Europese leider in kritieke diensten logistiek, wat een logische voortzetting is van de transformatiestrategie die in 2017 werd gestart toen we Groupe Sterne voor het eerst overnamen. De investering van Tikehau in Groupe Sterne eind 2021 was bedoeld om de internationale ontwikkeling van het bedrijf te versnellen en het nieuwe ensemble is een belangrijke mijlpaal van de ambitieuze strategie die Daniel Desage en zijn team zich hebben voorgesteld.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer