Transportsector doet vaker aangifte criminaliteit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transportsector doet vaker aangifte criminaliteit

De transportsector doet steeds vaker aangifte van transportcriminaliteit. Het aantal aangiften van transportcriminaliteit is 3,7 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2010. In de eerste helft van 2011 werd in Nederland 611 keer aangifte gedaan. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

secure laneHet ging 430 keer om diefstal van lading, 136 keer om diefstal van een voertuig en 45 keer om een combinatie van beide. Vooral elektronica en kleding werden gestolen. Verreweg de meeste ladingdiefstallen in 2011 vonden, net als in 2010, plaats in de provincies Brabant en Limburg. Koplopers zijn de plaatsen Breda, Roermond, Heerlen en Eindhoven. De meeste voertuigdiefstallen vonden plaats in Rotterdam.

KLPD heeft sinds begin dit jaar gespecialiseerde flexibele teams die snel inzetbaar zijn in het hele land, mede voor de aanpak van transportcriminaliteit. Transportondernemers doen daarom volgens de stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit steeds vaker aangifte van (pogingen tot) ladingdiefstal. Het beeld van de werkelijke omvang van transportcriminaliteit wordt hierdoor steeds completer.

Criminelen snijden vaak een opening in het zeil van een vrachtauto of breken in om te zien welke lading in een voertuig aanwezig is. Soms blijft het bij de beschadiging van een of meer voertuigen, in andere gevallen wordt lading uit een of meer voertuigen gestolen. Van deze pogingen wordt lang niet altijd aangifte gedaan. dit ‘zeilensnijden’ gebeurt vooral op parkeerplaatsen langs de snelwegen en op plaatsen buiten een industrieterrein.

In de omgeving van de snelwegen zijn inmiddels 25 truckparkeerplaatsen voor hun beveiliging gecertificeerd. Dit aantal breidt nog verder uit. Daarnaast krijgt de beveiliging van hoofdwegen en daaraan gelegen parkeerplaatsen landelijke spreiding. De ‘secure lane’ van Rotterdam naar Venlo is uitgerust met intelligente camerasystemen. Dit zal ook op andere verzorgingsplaatsen en transportroutes worden toegepast.

grafiek

Illustratie: de Telegraaf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer