Ga naar hoofdinhoud

Transportsector groeit door stijgend aantal starters

In 2018 is de Nederlandse bedrijvigheid met 4,5 procent gegroeid. Deze groei is ruim een kwart groter dan vorig jaar. In totaal is het bedrijfsleven met 125.819 entiteiten gegroeid. Dit blijkt uit de nieuwste Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De groei is met name te danken aan een sterke daling van het aantal faillissementen (-6,8 procent) en een groeiend aantal starters (+8,3 procent). Daarnaast nam ook het aantal opheffingen af (-4,2 procent). De toename van de bedrijfspopulatie is ongeveer even groot als een jaar eerder. De transportsector groeit met name door het aantal starters.

De grootste stijging van de netto-groei is voor de Landbouw en visserij, die sector is gedurende 2018 in omvang verdubbeld. Daarnaast was ook er ook een grote stijging van de groei voor de Bouwnijverheid (+53,3 procent) en de Transport- en Logistieksector (+46,7 procent).

“De sterke daling van het aantal faillissementen en het grote aantal starters laat zien dat  ondernemers in 2018 optimistisch waren over hun kansen in het bedrijfsleven. Dit heeft zich vertaald in een flinke groei van de Nederlandse bedrijvigheid. We verwachten dat deze trend zich ook in 2019 zal doorzetten, waarbij de groei wel steeds minder hard zal zijn”, zegt Gert van den Berg van Graydon.

De sector met de meeste netto-groei, is de Zakelijke dienstverlening. In deze sector zijn 27.104 bedrijven bijgekomen, dat is maar liefst 24,1 procent meer dan in 2017. De sector wordt gevolgd door de Bouwnijverheid (+16.819 bedrijven) en Financiële instellingen (+16.267 bedrijven). Deze drie sectoren zijn goed voor 41,8 procent van de totale netto-groei. De meeste andere sectoren laten ook een toename zien van de netto-groei. Een grote daling is echter te zien bij de (semi)Overheid (-55,6 procent) en Overige dienstverlening (-4,7 procent).

Met een verdubbeling is de grootste toename van de netto-groei is voor de Landbouw en visserij, gevolgd door de Bouwnijverheid (+53,3 procent) en de Transport- en Logistieksector (+46,7 procent). De groei van de sectoren Bouw en Transport en Logistiek is met name te danken aan de stijging van het aantal starters. De grootste toename van het aantal starters zien we echter bij de Energiebedrijven (+34,3 procent). Hoewel het totaal aantal faillissementen in 2018 is gedaald, kent een aantal sectoren juist een stijging van het aantal faillissementen. De grootste is te zien bij de Water- en afvalverwerkende bedrijven (+46,2 procent) de Onderwijssector (+29,3 procent) en Cultuur, sport en recreatie (+10,1 procent).

De netto-groei berekent bedrijfsinformatiespecialist Graydon door het aantal starters te verminderen met het aantal faillissementen en opheffingen. Graydon registreert en monitort het aantal starters, opheffingen en faillissementen met als doel bedrijven te kunnen informeren over risico’s en kansen in de markt. De stijging van de netto-groei in 2018 komt voornamelijk door het laagterecord van het aantal faillissementen. Dat is voor het eerst in dit decennium ruimschoots onder de 4.000 uitgekomen. Het aantal starters is vorig jaar gestegen in vergelijking met 2017. In totaal zijn er in 2018 256.025 nieuwe bedrijven gestart oftewel 19.718 bedrijven meer dan in 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer