Transuniverse zet geconditoneerde Ekeri oplegger in voor Nitto Belgium • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transuniverse zet geconditoneerde Ekeri oplegger in voor Nitto Belgium

Transuniverse Forwarding uit Wondelgem (Gent) zet sinds kort een heel speciaal type trailer in voor Nitto Belgium. Het is een temperatuurgecontroleerde kastoplegger waarvan de zijwanden volledig opengaan om lange en zeer kwetsbare rollen film lateraal te laden en te lossen. De films worden van Spanje vervoerd naar de fabriek van Nitto in Genk. Daar worden ze verwerkt tot ‘Coated Glass Protection’ folie.

De rollen film die Nitto in Spanje bestelt zijn zeer kwetsbaar. Daarom worden ze vervoerd in kratten van 3,6 meter breed en 3,5 ton zwaar. Ze kunnen niet langs de achterdeur van de oplegger geladen en gelost worden. Het moet lateraal gebeuren. De film is ook temperatuurgevoelig en dus mag ze niet in een huifoplegger vervoerd worden, maar in een zogenaamde ‘geconditioneerde’ kastoplegger, waarin de temperatuur tussen 10° en 25°C gehouden wordt. Zo’n gesloten oplegger heeft geen zijwanden die opengaan.

Transuniverse, een van de huistransporteurs van Nitto Belgium, moest dus een oplossing vinden om aan deze twee eisen te kunnen voldoen. Die vond ze bij het Finse Ekeri, een van de enige trailerbouwers in Europa die gespecialiseerd is in kastopleggers met zijlingse opening.

In de trailer worden drie kratten aan elke kant geladen, wat neerkomt op zo’n 20 ton. Het voertuig vertrekt elke donderdag vanuit Spanje richting Genk. Op maandag wordt het in de fabriek in Genk gelost en nog dezelfde dag geladen met conventionele groepagezendingen van Nitto Belgium met bestemming Spanje. “Zo kunnen we dus ‘round trips’ organiseren en zorgen we voor een perfect duurzame transportoplossing”, zegt Frederik Boon, operational project manager bij Transuniverse Forwarding.

Coated Glass Protection folie is een van de sterproducten van de Japanse producent van industriële kleefbanden en dichtingsmaterialen. Deze film dient om architecturaal glas te beschermen tijdens de productie. In moderne gebouwen en wolkenkrabbers wordt steeds vaker ‘solar control’ glas gebruikt, dat een reeks gevoelige nanocoatings krijgt om het superisolerend te maken. Die coatings zijn echter zo kwetsbaar, dat ze met een CGP-folie worden beschermd.

Nitto produceert al ruim tien jaar zo’n CGP-folie in Genk. Tot voor kort waren die rollen 2,60 meter breed. Volgens Stefan Maussen, managing director van Nitto Belgium, vraagt de bouwindustrie steeds vaker bredere glaspartijen. “De nieuwe standaard wordt 3,3 meter. Daarom hebben we in Genk geïnvesteerd in een nieuwe en wereldwijd unieke productielijn voor bredere CGP-kleefband. Die zogenaamde ‘M-Line’ is begin dit jaar in productie genomen”, legt hij uit.

“De basisfilm voor onze CGP-folie kopen we in Spanje. Op die film brengen we een lijm aan en versnijden we het product op maat in onze fabriek in Genk. Van hieruit wordt de folie dan wereldwijd verdeeld voor de glasindustrie. Door het feit dat de rollen breder zijn, zijn ook de kratten van de basisfilm groter. Wij zijn blij dat Transuniverse een oplossing vond en bereid was om te investeren in deze speciale opleggers”, aldus Marc Bielen general manager Supply Chain van Nitto Belgium. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer