UPS bezorgt medische stalen met drones • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

UPS bezorgt medische stalen met drones

UPS gaat met drones medische stalen bezorgen bij het WakeMed ziekenhuis in de Amerikaanse stad Raleigh. UPS gaat hiervoor een samenwerking aan met Matternet, leider op het gebied van autonome dronetechnologie.

Het traject staat onder toezicht van de FAA en het NCDOT (North-Carolina Department of Transportation). De eerste vlucht vond dinsdag plaats en betekent het begin van talrijke en dagelijks geplande vluchten op de campus van WakeMed Raleigh.

De samenwerking tussen UPS en Matternet is een cruciale mijlpaal voor de onbemande luchtvaart in de Verenigde Staten. Momenteel wordt het merendeel van de medische stalen en monsters via het groeiende gezondheidssysteem van WakeMed vervoerd met koerierswagens. De uitbreiding met dronetransport biedt nu ook de mogelijkheid om op aanvraag en op dezelfde dag te leveren. Dit brengt voordelen met zich mee, waaronder het vermijden van vertragingen op de weg en het verhogen van de efficiëntie van de medische levering. Daarnaast zorgt deze service voor lagere kosten voor de patiënt en een betere patiëntenervaring. Het is mogelijk dat deze actie bijdraagt aan het redden van mensenlevens.

NCDOT (North-Carolina Division of Transportation), zorgt op zijn beurt voor het hefboomeffect door de toegang tot de gezondheidszorg voor de inwoners van North-Carolina uit te breiden. De organisatie steunde Matternet bij het voeren van hun eerste dronetestvluchten op de Wakemed-campus tijdens de zomer van 2018. De testvluchten maakten deel uit van FAA’s Unmanned Aircraft System Integration Pilot Program (IPP). Dit driejarige programma wil de praktische toepassingen van de drones testen, door samen te werken met lokale overheden en bedrijven uit de particuliere sector om zo deze opkomende technlogie veilig en nuttig te integreren in de dagelijkse activiteiten. De 5 betrokken IPP-partners zijn FAA, NCDOT, UPS, Matternet en Wakemed.  

Het programma maakt gebruik van Matternet’s M2 quadcopter, die wordt aangedreven door een oplaadbare lithium-ion batterij en een medisch laadvermogen heeft tot ongeveer 2,2 kilo. En dit over een afstand van maximaal 20 kilometer.

Tijdens dit WakeMed-programma zal een professional een dronecontainer laden met een medische staal (bv. een bloedstaal). De drone zal daarna via een vooraf bepaalde vliegroute vliegen. Een Remote Pilot-in-Command (RPIC) die hiervoor speciaal is opgeleid zal de vlucht monitoren. De drone zal zijn reis beëindigen bij een vaste landingsplaats in het hoofdziekenhuis en het centrale pathologielab van WakeMed. Wakemed, UPS en Matternet zullen deze leerervaringen gebruiken om na te gaan hoe drones kunnen worden ingezet om de transportdiensten in andere ziekenhuizen en medische faciliteiten in de VS te verbeteren.

Het versterken van het UPS Global Smart Logistics Network ter ondersteuning van ziekenhuizen en andere zorginstellingen blijft een belangrijk element binnen de transformatiestrategie van UPS. Gezondheidszorg en biowetenschapslogistiek is een prioritair segment voor UPS. Het bedrijf bouwt dan ook aan nieuwe relaties en technologieën om betere patiëntenzorg te leveren met een gestroomlijnde logistiek en supply chain.

Deze samenwerking draagt bij aan het nieuwste UPS-programma om gebruik te maken van dronevluchten om zo logistiek in de gezondheidszorg te ondersteunen en te bevorderen. UPS werkt sinds 2016 samen met GAVI en Zipline om bloedproducten te helpen leveren op afgelegen locaties in Rwanda. Het Matternet-team voerde al meer dan 3.000 vluchten voor gezondheidszorgsystemen in Zwitserland uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer