Van den Bosch vernieuwt zichzelf • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Van den Bosch vernieuwt zichzelf

In de bulklogistiek is steeds meer behoefte aan inzicht. Inzicht dat leidt tot efficiënte oplossingen voor een positieve impact op kwaliteit, duurzaamheid, veiligheid en kosten. Van den Bosch presenteert een nieuwe groeistrategie en marktpositionering ‘The Supply Changer in Bulk’, waarmee de logistiek dienstverlener voor duurzame verandering in de sector wil zorgen.

Data-analyse, digitalisering, innovaties en een bredere aanpak van de supply chain dragen volgens Van den Bosch bij aan slimmere bulklogistiek. Een omvangrijk intermodaal netwerk blijft daarbij essentieel. Sterker nog, de logistiek dienstverlener wil het netwerk de komende jaren zelfs uitbreiden door te investeren in smart equipment, een ambitieuze duurzaamheidsaanpak en een kennislab voor open innovatie.

Van den Bosch combineert logistieke kennis en ervaring met de mogelijkheden van data, technologie en automatisering. De hierdoor verkregen inzichten verschaft Van den Bosch veel meer grip op de logistieke keten. Denk aan een hogere leveringsbetrouwbaarheid, meer transparantie in de supply chain, minder lege kilometers en een lagere CO2-footprint voor haar opdrachtgevers. Zo gaan klanten een integraal CO2-advies krijgen op basis van een emissiecalculator. Ook bieden deze nieuwe inzichten verregaande mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe concepten en het doorrekenen van scenario’s voor het optimaliseren van supply chains.

De verandering die Van den Bosch in de bulksector wil realiseren, gaat gepaard met een herpositionering van het merk. Van den Bosch introduceert een nieuwe communicatiestijl, verwijdert de toevoeging ‘Transporten’ uit de bedrijfsnaam en markeert de volgende stap in haar bestaan met de nieuwe belofte ‘The Supply Changer in Bulk’.

CEO Rico Daandels van Van den Bosch licht toe: “De marktvraag verandert en daar spelen wij op in met deze herpositionering. Wij willen onze koppositie verder versterken om samen met klanten concreet invulling te geven aan slimme bulklogistiek. Daar is intermodaal transport natuurlijk een wezenlijk onderdeel van, maar in de kern willen we minder kilometers maken. Bulklogistiek draait om meer dan alleen hoeveelheid. Kwaliteit door inzicht, kennis en data, is essentieel om zo optimaal en duurzaam mogelijk te presteren.”

In navolging van de digitale revolutie is Van den Bosch ook voorloper op het gebied van Smart Load Units: slimme tank- en silocontainers die niet alleen live gevolgd worden, maar dankzij sensoren zijn ook de temperatuur, het gewicht, de status van de verzegeling en de kwaliteit van de reiniging nauwkeurig inzichtelijk. Gecombineerd met de advanced planning software wordt op basis van alle inkomende data en gestelde klanteisen, het juiste equipment en de meest ideale, intermodale route geselecteerd. De klant krijgt een totaaladvies en kan een weloverwogen keuze maken in de impact qua kosten, tijd, CO2-uitstoot en performance.

Van den Bosch wil uiterlijk in 2025 koploper zijn op het gebied van duurzaamheid in de branche. De afgelopen decennia is de duurzame transitie in gang gezet. Inmiddels wordt tachtig procent van het transport intermodaal uitgevoerd. Verder is de beladingsgraad toegenomen waardoor het aantal transportbewegingen afneemt. Dit zorgt voor een aanzienlijke CO2-besparing. De ambitie is om de uitstoot zowel bij klanten als ook in de eigen organisatie verder te verminderen. Zo zullen alle locaties in 2025 volledig klimaatneutraal zijn.

Van den Bosch heeft naar eigen zeggen een betrouwbaar en bewezen netwerk opgebouwd in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Naast de traditionele aspecten van het netwerk, wil Van den Bosch zich verder ontwikkelen via innovatieve, duurzame en toekomstgerichte netwerken en samenwerkingsverbanden. Daarvoor komt vanaf 2021 een eigen kennislab beschikbaar waar studenten, onderzoekers, kennisinstituten, klanten, partners en de eigen organisatie worden samengebracht. Deze kweekvijver voor open innovatie heeft als doel een impuls te geven aan betekenisvolle verandering binnen de supply chain van bulk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer