Vervoerder Van Moer Logistics uit het Belgische Zwijndrecht gaat voor supermarktketen Delhaize een Ford F-Max rijden die op twee brandstoffen rijdt: waterstof èn diesel. De vrachtwagen heeft het potentieel om de CO₂-uitstoot tot 80 procent te verminderen. Na de testfase van 12 maanden zal bepaald worden hoe de door het eveneens Belgische CMB.TECH ontwikkelde technologie verder kan uitgerold worden in de 500 vrachtwagens tellende vloot van Van Moer Logistics.
Dit voorjaar opende CMB.TECH zijn multimodaal waterstoftankstation in Antwerpen en stelde de internationale ontwikkelaar van waterstofoplossingen ook zijn eerste waterstoftruck voor. Dankzij zijn dual fuel technologie heeft de truck verschillende voordelen ten opzichte van andere waterstoftrucks. De truck heeft volgens CMB.TECH een grotere actieradius, is goedkoper in aanschaf en heeft geen verlies aan laadruimte op de trailer.
Vanaf november zal de vrachtwagen deel uitmaken van het wagenpark van Van Moer Logistics, de Antwerpse logistieke dienstverlener met een totale vloot van 500 vrachtwagens. CMB.TECH is tevreden dat ze een geschikte partner hebben gevonden om de waterstoftruck als eerste in Europa te testen.
“We waren op zoek naar een betrouwbare en stabiele partner die bereid was om samen met ons de testfase van onze waterstoftruck te doorlopen. Van Moer Logistics deelt onze visie om de uitstoot van de transportsector te verminderen met financieel haalbare en betrouwbare technologieën. Het testen van deze eerste CMB.TECH waterstoftruck is een eerste stap om snel op te schalen en tegen 2022 meer van deze trucks op de Europese wegen te laten rijden”, zegt Alexander Saverys, CEO van CMB.TECH.
Dieter de Waegeneer, executive vice president operations bij Delhaize: “De dual fuel waterstoftruck zal voor het eerst worden ingezet voor transport tussen het Delhaize distributiecentrum in Zellik en onze supermarkten in de regio Antwerpen. We zijn er dan ook trots op dat we samen met twee sterke Belgische bedrijven als Van Moer Logistics en CMB.TECH kunnen werken aan duurzame transportoplossingen. Alleen samen kunnen we bouwen aan een duurzame toekomst voor toekomstige generaties,”
De dual fuel waterstoftruck kan waterstof als brandstof toevoegen aan zijn omgebouwde dieselmotor om minder diesel te verbruiken en minder CO2 te produceren. Indien nodig kan de motor ook volledig op diesel draaien. Naast CO2 wordt ook de NOX-uitstoot met 70 procent gereduceerd, maar gezien de nabehandeling op nieuwe dieselmotoren resulteert dit ook in een vermindering van het AdBlue-verbruik. Door gebruik te maken van de bestaande dieselmotor en aandrijflijn kan de investering van deze vrachtwagen worden teruggebracht tot 1/3 van een zero-emissie alternatief.

Met een volle tank waterstof heeft de truck een actieradius van 500 km en indien nodig kan de truck nog 3000 km op diesel blijven rijden. “De dual fuel functionaliteit is wat deze truck zo interessant maakt, het doel is om 100 procent op waterstof te rijden, maar in het dagelijks leven op de weg moet je rekening houden met onvoorspelbare factoren zoals files en wachttijden. Dankzij de dieselreserve hoeven we ons geen zorgen te maken dat de truck midden op zijn reis zonder brandstof komt te zitten. Door deze technologie toe te passen op de nieuwe vrachtwagens die we vandaag kopen, kunnen we op de gebruikelijke manier blijven werken, maar maken we de schaalvergroting van waterstoftankstations en de bijbehorende infrastructuur mogelijk”, aldus Jo Van Moer, oprichter en CEO van Van Moer Logistics.
Ford Trucks zelf zou ook kunnen profiteren van de bevindingen van de drie partijen. In een interview met TTM.nl liet Ford Trucks weten te werken aan alternatieve brandstoffen voor de F-Max.
Eigenlijk zou waterstof verboden moeten worden vanwege z,n inefficientie.Een truck
op waterstof gebruikt over het hele proces meer dan 7 keer zoveel energie als een truck op batterijen.Een Tesla semi komt straks meer dan 800 kilometer ver en is in 30 min weer voor tachtig procent opgeladen.Ook kan de trailer nog bekleed worden met thinfilm zonnecellen wat dan nog eens heel wat gratis kilometertjes oplevert.Ook komen er accu,s op de markt die 2x zoveel energie bevatten al de huidige (lyten cells) zit je dus zo op 1600 kilometer.Al het vrachtvervoer gaat vanwege zn efficientie en kostenplaatje overgenomen worden door Elektrische vrachtwagens van dit soort orde.
Een Tesla Semi? Die auto die in 2017 werd gepresenteerd maar nog altijd niet op de markt is? Moet dat de benchmark zijn?