"Veel onduidelijkheid aansprakelijkheid overbelading" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Veel onduidelijkheid aansprakelijkheid overbelading”

Wanneer de nieuwe Wet wegvervoer goederen (Wwg) per 1 mei in werking treedt, kunnen verladers beboet worden voor een te zwaar beladen vrachtauto van hun vervoerder. Alhoewel deze ingangsdatum al snel nadert, bestaat er nog steeds veel onduidelijkheid over de invulling van de wet.

overbelading weegcontroleOmdat de aansprakelijkheid nog in verschillende regelingen moet worden uitgewerkt en vastgelegd, vraagt EVO zich af of de verladersaansprakelijkheid nog wel op tijd kan worden ingevoerd. De verladersorganisatie wenst dan ook snel helderheid hierover te krijgen.

De regelingen en het controlebeleid zijn nog steeds niet gepubliceerd, waardoor onduidelijk is voor welke overtredingen verladers precies beboet kunnen worden. Zo staat er niet beschreven of dit voor iedere willekeurige overbelading geldt of uitsluitend voor gevallen waarin de verlader ook daadwerkelijk een verwijt kan worden gemaakt. Volgens EVO mag het echter niet zo niet zo zijn dat de verlader ook moet bloeden voor het extra gewicht dat de vervoerder onderweg oplaadt. Volgens de toelichting bij de Wet Wegvervoer Goederen is dat niet de bedoeling maar tot nog toe ontbreekt nog een omschrijving van de handhavingrichtlijn en is nog niet gespecificeerd wat de hoogte van de boete per geval zal zijn.

Verder stelt EVO dat de geplande datum van 1 mei erg ongelukkig uitkomt, omdat de uitvoeringsregels afhankelijk zijn van een ingrijpende aanpassing van het Voertuigreglement. Ook is het wachten nog op de publicatie van die aanpassing in het Staatsblad. EVO heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat al om meer duidelijkheid gevraagd, maar wacht nog op een definitief antwoord. Om haar leden op de hoogte te stellen van de wetswijzigingen en de gevolgen hiervan voor verladers, organiseert EVO op 18 mei 2009 een informatiebijeenkomst. Hierbij zal ook een vertegenwoordiging van de Inspectie Verkeer en Waterstaat aanwezig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer