VIDEO - Wereldrecord: 1099 km ver rijden op één acculading • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Wereldrecord: 1099 km ver rijden op één acculading

Continental, DPD Zwitserland en voertuigfabrikant Futuricum hebben een officieel Guinness World Record in de wacht gesleept met de langste afstand afgelegd door een elektrische truck op één acculading. In 23 uur tijd legde de truck 1099 km af.

De Futuricum truck is in gebruik bij DPD Zwitserland voor regionaal vervoer. “Voor DPD Zwitserland hebben we een Volvo FH omgebouwd naar elektrische aandrijving. De 19-tons truck heeft nu meer dan 680 pk en heeft, met een capaciteit van 680 kWh, het grootste vrachtwagen accupakket van Europa aan boord”, legt Adrian Melliger uit, CEO van Designwerk Products AG, het bedrijf achter het merk Futuricum.

Bovendien kozen de drie partners voor de Continental EfficientPro-banden, die zijn ontworpen voor een bijzonder lage rolweerstand. “Door de opleving van elektrische mobiliteit is er nog meer aandacht gekomen voor het belang van banden met een bijzonder lage rolweerstand,” zegt Hinnerk Kaiser, Head of Product Development Truck Tires EMEA van Continental. “Onze banden maken een hoog kilometerrendement en een extreem lage rolweerstand mogelijk en bieden daarmee de essentiële eigenschappen voor een zuinige exploitatie van elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuigen. De EfficientPro is een beproefd model dat speciaal is ontwikkeld voor vervoer over lange afstanden en focust op actieradius en lage rolweerstand.”

De partners vonden de beste recordomstandigheden in de buurt van Hannover op de hogesnelheidsoval bij de Contidrom, het testcentrum van Continental. Het is een 2,8 kilometer lange, ovale testbaan. In totaal legden twee coureurs 392 ronden af in shifts van elk 4,5 uur bij een gemiddelde snelheid van 50 km/h, wat een realistische gemiddelde waarde is voor dagelijks gebruik. Aanvankelijk waren de weersomstandigheden niet ideaal met een buitentemperatuur van 14 graden en een grondtemperatuur van slechts ongeveer 23 graden. Bovendien waaide het gemiddeld 18 km/h met windstoten tot 40 km/h. Desondanks konden de partners na iets minder dan 23 uur het wereldrecord in de boeken laten schrijven.

Met dit record hebben de partners volgen henzelf een gezamenlijk signaal afgegeven voor een toekomst met duurzame aandrijfsystemen in het bestelverkeer en aangetoond dat de huidige technologieën geschikt zijn voor dagelijks gebruik: “We hebben al in een vroeg stadium besloten om te investeren in elektrische mobiliteit. De Futuricum truck rijdt nu ongeveer zes maanden tussen het depot in Möhlin bij Basel en het distributiecentrum in Buchs/Zürich”, zegt Marc Frank, Strategy & Innovation Director bij DPD Zwitserland. “De e-truck kan de ruwweg 300 kilometer elke dag zonder problemen afleggen. We zijn er trots op dat we het prestatieniveau nu officieel hebben kunnen documenteren.”

De truck van Futuricum woog tijdens de test het totaalgewicht van 19 ton. De truck zelf weegt 15,5 ton, wat maar weinig ruimte over laat voor lading… Het verbruik tijdens de recordpoging lag op 58 kWh/100 km.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer