Transportsector bereidt zich voor op Mexicaanse griep • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Transportsector bereidt zich voor op Mexicaanse griep

Langzaam maar zeker wordt de Mexicaanse griep (Influenza A, H1N1) een bedreiging voor de maatschappij. Een echte uitbraak is er nog niet, maatregelen om die het hoofd te bieden worden nu voorbereid. Ook in de transportsector, die eerder deze week door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) als kritieke sector werd gekarakteriseerd. Volgens branche-organisatie VERN kunnen er mogelijk 60.000 chauffeurs ziek worden.

mondkapje - mexicaanse griep“De grootste problemen worden verwacht in de distributiecentra en in het transport, waardoor de levensmiddelenvoorziening in gevaar kan komen”, zei een woordvoerder van CBL in het Nederlands Dagblad. Hoe concreet zijn die gevaren? “Dat is nog moeilijk in te schatten”, zegt Robert Portier van Transport en Logistiek Nederland (TLN). “We zijn momenteel bezig met de opzet van een pandemieteam. Gesprekspunten daarbij zijn wat er tamiflu mexicaanse griepconcreet gedaan kan worden om het griepvirus zo min mogelijk te verspreiden door transport, of het nou door transportmiddelen of door medewerkers is. Mensen van verschillende disciplines zijn momenteel hard aan het werk om de risico’s in kaart te brengen. Daarbij gaat het er om welke maatregelen je het best kunt nemen om besmetting te voorkomen of hoe te handelen met chauffeurs die besmet zijn geraakt. Daarbij komen veel vragen op ons af. Moet je de cabine extra reinigen bijvoorbeeld? Moet de chauffeur bij het uitladen in zijn cabine blijven om contact met anderen te voorkomen? Wat als een chauffeur in het buitenland ziek wordt? Allemaal vragen waarvan we nu kijken of ze substantieel kunnen bijdragen aan de indamming van het verspreiden van H1N1. En de bescherming van de medewerkers natuurlijk. Als het virus straks echt op grote schaal toeslaat kunnen er makkelijk minder mensen beschikbaar zijn”, aldus Portier. Gezien de reikwijdte van de handenwassen mexicaanse grieptransportsector (alleen al binnen Europa) is het verstandig te kijken wat de risico’s voor uw bedrijf. Echte adviezen heeft TLN momenteel niet. “Er is nog geen sprake van een grootschalige uitbraak. Wel hebben we op de site een sectie aangemaakt over de pandemie. Daar kan iedereen terecht wanneer de griepgolf ons land bereikt. Voor actuele info over het virus zelf verwijzen naar de RIVM, die is volledig up-to-date.”

Grote logistieke bedrijven als TNT en Ceva zijn al bezig met maatregelen, zo berichtte Logistiek.nl al eerder. Wie meer wil weten over de risico’s van H1N1, is wellicht geholpen met het informatieblad over de pandemie van H1N1 die TLN maakte. Die is voor TLN-leden op www.tln.nl te downloaden.

In de Telegraaf van vandaag meldt VERN dat er een noodplan voor H1N1 moet komen, geïnitieerd door de overheid. Op basis van analyses zullen er mogelijk 50.000 tot 60.000 chauffeurs het griepvirus krijgen”, aldus VERN-voorzitter De Waardt. Dat is een derde van alle chauffeurs. “Dat is desastreus, we hebben immers dagelijks te maken met 75.000 ladingen. Hoe moeten die worden afgehandeld?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer