Ga naar hoofdinhoud

UPS Nederland steunt demonstranten Turkije

Medewerkers van UPS Nederland steunen hun Turkse collega’s in hun protesten tegen misstanden in het bedrijf. FNV Bondgenoten is ook een kaartenactie begonnen, de internationale transportvakbond ITF voert online actie.

UPS protest tegen misstanden TurkijeAfgelopen maandagmorgen bezochten kaderleden van FNV Bondgenoten vijf vestigingen van UPS. In Amsterdam, Hoofddorp, Drachten, Eindhoven en Utrecht verzamelden ze steunbetuigingen. Medewerkers van UPS zetten hun naam, handtekening en de UPS-vestiging waar ze werken op twee ansichtkaarten. De ene gaat naar de actievoerders in Turkije, als morele steun in de rug. De andere gaat naar Scott Davis, de hoogste baas van UPS, in Atlanta in de Verenigde Staten.

Bestuurder van FNV Bondgenoten Reinier Stroo is blij met de opbrengst van de actie. “In ongeveer twee uurtjes hebben we voor zowel Scott Davis als de Turkse vakbond tegen de 200 kaarten verzameld. En dat is nog niet alles, want her en der in het land zijn mensen nog bezig kaarten te laten invullen. Ik denk dat we in de buurt van de 1000 protestkaarten gaan komen.”

Dat de kaartjes naar Turkije en UPS in Amerika verstuurd worden, is duidelijk, maar hoe? Stroo: “Dat gaan we nu bekijken. Zeker is in elk geval dat we van het versturen een mooi moment gaan maken, waar hopelijk de nodige media-aandacht bij komt kijken. UPS mag dit als een signaal opvatten dat haar eigen personeel erg boos is over de wantoestanden in Turkije.”

De internationale transportvakbond ITF voert online actie tegen de UPS-praktijken in Turkije. U kunt daar ook aan meedoen. Kijk op http://www.labourtstart.org. Onderaan de pagina ziet u hoe u de Turkse premier Erdogan een mail kunt sturen, waarin u hem vraagt zijn invloed aan te wenden tegen de misstanden bij UPS.

UPS respecteert in de Turkse vestigingen werknemersrechten niet. Zo ontslaat het bedrijf vakbondsleden. Bovendien betaalt UPS geen ontslagvergoeding. Ondanks intimidatie staken de Turkse UPS-werknemers al bijna drie maanden. Inmiddels heeft UPS al meer dan 130 mensen ontslagen. De Turkse overheid concludeerde eind juli dat het bedrijf in elk geval in één ontslaggeval onrechtmatig heeft gehandeld.

Bron: FNV Bondgenoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer