Ga naar hoofdinhoud

Vakbondsruzie kan splitsing TNT bemoeilijken

De vastgelopen onderhandelingen met de vakbonden kunnen het lastig maken voor TNT om begin december meer details te geven over de voorgenomen splitsing van het bedrijf. Dat zei financieel directeur Bernard Bot van TNT maandag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

TNT expressTNT wil op de analistendag van 2 december de toekomst van Express en TNT Post schetsen. “Dan willen we beide divisies sterk neerzetten”, aldus Bot.  “Als we dan nog in een discussie met de bonden zitten, wordt het echter moeilijk om een invulling te geven aan de herstructurering van post.”

Bot benadrukte dat TNT op schema ligt om de scheiding van Express en Post met ingang van 1 januari 2011 te realiseren. Er is volgens de financieel directeur nog geen beslissing genomen over de manier waarop het postbedrijf vervolgens wordt verzelfstandigd. ,,Dat zijn we intern aan het evalueren”, aldus Bot.

Hij wilde niet vooruitlopen op de vraag of de onduidelijkheid over de reorganisatie van TNT Post eventuele kopers afschrikt. De beslissing over de uiteindelijke transactie hangt volgens Bot ook niet direct samen met de voortgang van de onderhandelingen over de reorganisatie. ”Die beslissing nemen we niet op basis van de onderhandelingen, we kijken vooral naar wat goed is voor Post op de lange termijn.”

TNT Post kreeg afgelopen kwartaal bijna 8 procent minder poststukken te verwerken dan een jaar eerder. Die krimp komt voor een kwart door de toegenomen concurrentie, nu de postmarkt volledig is geliberaliseerd, stelde Bot. Het grootste deel komt echter doordat er steeds minder post wordt verstuurd. De concurrentie zet wel druk op de prijzen die TNT Post kan rekenen.

TNT hoopt de afdeling Express volgend jaar rendabeler te maken door prijsverhogingen en bezuinigingen. Het bedrijf wil zich daarbij vooral richten op het internationale vervoer en kleienere klanten, omdat de prijzen daarbij over het algemeen hoger liggen. Over contracten met grote klanten, die nu vaak weinig winst opleveren, zal scherp worden onderhandeld. Als er geen overeenstemming wordt bereikt over een betere prijs zal TNT niet schromen om afscheid te nemen van een klant, stelde de CFO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer