Ga naar hoofdinhoud

Vos Deventer: ‘Wij houden ons aan Europese regels’

FNV Transport en Logistiek heeft een nieuw transportbedrijf op de korrel dat volgens de vakbond chauffeurs uitbuit: Vos Transport uit Deventer. De chauffeurs die staan ingeschreven bij de vestigingen van Vos in Litouwen en Roemenië behoren volgens FNV niet naar Oost-Europese maatstaven maar volgens de Nederlandse cao betaald te worden. FNV start een kort geding. Directeur Jules Menheere van Vos zegt dn een reactie dat het bedrijf zich houdt aan Europese wet- en regelgeving.

Jules Menheere (Managing Director) Vos TransportVos Deventer heeft volgens Menheere diverse keren bij FNV tevergeefs aangeklopt voor een gesprek. Nu wil Menheere tegen ANP voorafgaand aan het kort geding geen verder commentaar geven.

Volgens FNV laat Vos Deventer chauffeurs contracten tekenen voor een maandsalaris van 217 euro. Dat daar ook nog voorschotten voor onkosten bijkomen (die de chauffeurs vrijwel geheel in eigen zak steken), vermeldt FNV niet. Naar verluidt genieten de chauffeurs van Vos op deze wijze toch maandelijks netto-inkomsten van 1600-1700 euro.

FNV beschikt naar eigen zeggen inmiddels over een rapport van de Inspectie SZW, waaruit blijkt dat Vos de cao niet toepast bij de inzet van buitenlandse chauffeurs. Dat is ook het geval bij Farmtrans, dat al kritiek (plus saté- en fritesaus) van FNV over zich heen kreeg. FNV weigert echter inzage te geven in het SZW-rapport, zo vernam TTM.nl desgevraagd.

De vakbond laakt ook de rijksoverheid omdat het met Vos onlangs een convenant met de Belastingdienst afsloot. Edwin Atema van FNV: “Een aantal weken terug sloot Vos zelfs een convenant met de belastingdienst. De overheid geeft hiermee een verkeerd signaal af door dit soort bedrijven te vertrouwen. De ene overheidsdienst verstrekt een rapport aan ons waaruit blijkt dat regels niet nageleefd worden en de andere dienst sluit met het bedrijf een convenant op basis van vertrouwen. Chauffeurs en werkgevers die op een eerlijke manier vechten om te overleven snappen daar niks meer van.”

Op 29 juni aanstaande staat Farm Frites transporteur Farm Trans voor de rechter. Ook bij dat bedrijf deed de inspectie op verzoek van FNV-VNB onderzoek naar de inzet van buitenlandse chauffeurs. Ook de zaak Van den Bosch, door FNV veelvuldig aangehaald als voorbeeld waarbij het recht heeft gezegevierd, is nog altijd niet afgelopen en voer voor veel discussie.

 

4 reacties op “Vos Deventer: ‘Wij houden ons aan Europese regels’

  • Waar maakt die vakbond zich druk over. De buitenlandse chauffeurs houden op die manier meer netto over als de gemiddelde nl. chauffeur. Ga maar een keer eten in Polen, voor 5 euro de hele tafel vol en zo met meer dingen b.v. een huis. Vroeger reden wij ook op dezelfde basis , een laag loon( dan was je toch verzekerd en de rest in de pocket) en daar betaalde je geen belasting over.

  • jan

    Tsja, het FNV probeert met alle macht de schone schijn hoog te houden dat het zulke toppers zijn. Men had veel eerder , zeg maar zo’n 20 jaar geleden, de grote bek open moeten trekken, net als al die andere schijnheiligen die nu schreeuwen. Toen had men invloed kunnen nemen in het verloop van inhuren van buitenlandse werknemers en de daardoor ontstane toestanden. Maar het salon-socialistische volk lag toe lekker te slapen op het gespreide bedje wat we Europa noemen.

  • evy willems

    Het zijn de vakbonden zelf die reeds 20 jaar terug hebben aanvaard dat de bijkomende vrachtwagens door Polen werden bemand, zolang er maar geen Nederlanders of Belgen werden afgedankt. Maar de lokale chauffeurs werden bij pensionering of vrijwillig vertrek altijd vervangen door Polen of gelijkwaardig, nooit meer door Belgen of Nederlanders. Nu ook alle kleine vervoerders buitenlanders inschakelen noemt het sociale dumping. En over dat gelijk werk, gelijk loon mogen ze stilaan zwijgen, een Oostblokker presteert veel lager dan een Nederlander, dus moet ook lager worden betaald. punt uit.

  • g.c.castricum

    mijn bedrif is jaren geleden failliet gegaan doorgedrag van nederlandse chauffeurs die hun vragenaan mij kracht bij wildenzetten doorzich eenvoor een ziek te melden, hoe denkende vakbondenhierover? transportbedrijf g.c.castricum bv langedijk holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer