Eerder dit jaar werd stuursysteemspecialist VSE uit Veenendaal overgenomen door Weber Hydraulik, de multinationale Duitse specialist op het gebied van hydrauliek en hydrauliek gerelateerde producten. Een en ander heeft binnen VSE tot wijzigingen geleid. Die veranderingen zijn vooral ingegeven door het feit, dat ook de klantportfolio van VSE flink is gegroeid het afgelopen jaar.
Daarom is per 1 november een structuurwijziging binnen VSE doorgevoerd. Die houdt in dat er businessunits komen die de truckmarkt en de trailermarkt bedienen. Hier is nu sprake van gescheiden bedrijfsonderdelen van VSE. Op die manier kan VSE directer inspelen op vragen uit de diverse markten. Per 22 september is Egon Lueb (rechts) aangesteld als manager van de Business Unit Trailersystems.
Hij legt uit: “Het bedienen van de truck- en trailermarkt zijn voor VSE altijd twee volkomen verschillende dingen geweest. Op de truckmarkt werkt VSE met de R&D afdeling van de fabrikant. Op de trailermarkt juist een retailmarkt. Beide markten zijn onze actieve speelvelden, maar ze verschillen nogal. Er is nu voor elke markt een gespecialiseerd team. Daardoor kunnen we effectiever opereren.”
Volgens Lueb is de vraagstelling van beide markten ook heel verschillend. “Bij de trucks weten de fabrikanten precies wat ze aan ons hebben en ligt het voor de hand waar en hoe ze met VSE het verschil kunnen maken. Bij de trailermarkt moeten we samen met de eindgebruiker en de trailerbouwer dieper in de techniek duiken en meer uitleggen over wat we als VSE allemaal kunnen. Dat creëert meer vraag en op dat punt willen we in de trailermarkt beslist nog actiever worden.” Lueb voegt de daad bij het woord doordat het salesteam van VSE verder wordt uitgebreid. Ook internationaal zorgt VSE ervoor dat het de markt met meer adviseurs kan bewerken. “Een extra reden om dit te doen, is dat we merken dat veel klanten ook vragen hebben op het gebied van hydrauliek. Denk hierbij aan cilinders voor laadkleppen. Hier kan ons moederbedrijf Weber natuurlijk perfect op inspelen. Maar dan moeten we daar wel de juiste mensen met de juiste kennis paraat voor hebben. In de nieuwe structuur met businessunits gaat dat zeker lukken.”
Egon Lueb als manager van de Business Unit Trailersystems legt uit: “Het bedienen van de truck- en trailermarkt zijn voor VSE altijd twee volkomen verschillende dingen geweest.
Echter als combinatie is de truck/trailer één voertuig ,doordat de truck van de combinatie zowel fysiek als ook electronisch van de combinatie één functioneel voertuig maakt. De trailer is in essentie onderdeel van de combinatie, maar kan omgekeerd als voertuig fysiek en/of electronisch niet zelfstandig in functie zijn en is daarmee in alle facetten afhankelijk van de truck. Niet minder belangrijk in deze is op de truck de zgn. Can bus ( Robert Bosch) en inmiddels óók dank zij o.a. WABCO en KNORR van toepassing op de trailers. Deze trunk (electronische hoofdlijn) is dus over de gehele truck/trailer combinatie aangelegd , aanwezig en voor alle aan te sturen onderdelen beschikbaar. Ergo alle aan te sturen onderdelen kunnen de nodigde electronische informatie ontvangen en/of aan andere onderdelen informatie onderling doorgeven.
Jawel over de gehele truck/trailer combinatie is één electronische informatie (hoofd) lijn aangelegd en beschikbaar. Hierdoor zijn km. bedrading komen te vervallen , echter dat geldt nu anno 2014 nog.!
Zo kan met één hoeksensor onder de kingpin (+magneet) maar wél in de koppelschotel van de truck gemonteerd exact de electronische hoekverdraaiing truck/trailer worden weergegeven. The Intelligent Fifth Wheel van WENOVA (info@wenova.eu)
Omdat dit hoekverdraaiingsignaal op de truck (SAE j1939 protocol) gebruik mag maken van de Can bus is dit hoekverdraaiingsignaal voor alle onderdelen op de truck/trailer combinatie beschikbaar .
Zo zijn extra bedradingen etc. voor bv. meestuurassen en/of meestuurconstructies onder de trailers inmiddels overbodig.
Maar óók controle op de vergrendeling van de kingpin in de koppelschotel.!!
Bedrijven die serieus belangstelling hebben voor veiligheid vinden, dat een chauffeur met een niet goed vergrendelde kingpin mag kunnen rijden en dan eerst opnieuw moet koppelen.
Het is algemeen bekend dat bij de Nederlandse Spoorwegen eerder gemiddeld 160 machinisten door roodlicht reden en dat nu 2014 electronisch worden voorkomen.
Het verliezen van trailers als onderdeel van de combinatie , is een technische tekortkoming ,waarvoor de chauffeur wel verantwoordelijk is.
Menselijk falen bestaat !! en chauffeurs zijn ook mensen.