Waberer’s werkt hard om weer succesvol te worden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Waberer’s werkt hard om weer succesvol te worden

De Hongaarse logistiek dienstverlener Waberer’s wil dolgraag weer succesvol worden, maar moet nog even door de zure appel heen bijten. Het rapport over het tweede kwartaal van 2019 is niet fraai, maar Waberer’s zegt licht aan het einde van de tunnel te zien.

De omzet daalde in Q2 met 6,2 procent naar 172,7 miljoen euro. Over het eerste half jaar van 2019 bedraagt de omzet 354,9 miljoen euro, een daling van 2,4 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2018. Er staat na zes maanden een nettoverlies van 13,6 miljoen euro in de boeken van Waberer’s, Over het tweede kwartaal van dit jaar bedraagt het verlies 9,1 miljoen euro.

De negatieve resultaten in Q2 zijn volgens CEO Robert Ziegler terug te voeren op aspecten bij het bedrijf, maar ook de transportsector als geheel. “De hele transportsector werd zwaar getroffen door de nasleep van de Brexit-datum eind maart, toen de vraag naar inkomende transportdiensten naar het Verenigd Koninkrijk dramatisch daalde, omdat de magazijnen eerder waren gevuld ter voorbereiding op een no-deal Brexit. Als gevolg  hiervan stopten veel van onze klanten tijdelijk en werden Europese grensoverschrijdende transportcapaciteiten doorgestuurd naar continentaal Europa, waardoor de prijzen in april en mei met maar liefst 5-10 procent daalden op jaarbasis, een scherpe tegenstelling tot de kostengestuurde tariefstijgingen die we de maanden ervoor hadden gezien. Verder gingen we in april live met een nieuw op SAP gebaseerd transportbeheersysteem, dat in de eerste weken ernstige functionaliteits- en prestatieproblemen had, met enkele dagen van volledige uitval van het systeem, wat leidde tot verlies van bestellingen en onvermogen om te factureren . Het daar uit voortkomende verlies aan activiteiten had ook een opmerkelijke impact op onze resultaten in april, hoewel dit geen langetermijneffecten had. Het nieuwe systeem is nu operationeel zonder grote verstoring van onze bedrijfsprocessen, hoewel aan enkele aspecten nog gewerkt wordt.” In mei en juni normaliseerden de handelsstromen en prijsniveaus zich.

Ziegler zegt dat Waberer’s de eerste positieve effecten ziet van maatregelen die het bedrijf eerder heeft genomen. “We hebben in het tweede kwartaal de vloot vrachtwagens met 300 eenheden verminderd, vanaf nu gaan we tot het einde van dit jaar nog eens 300 trucks uit de vloot halen. Andere kortetermijn initiatieven die we in het begin van het jaar hebben gepland en die directe en indirecte uitgaven beïnvloeden, verlopen volgens plan.” Ziegler geeft aan dat er ‘serieuze wijzigingen’ worden doorgevoerd in organisatie, processen en systemen op alle afdelingen. Zo is het aantal contractactiviteiten verhoogd, wordt er een continu planningsproces geïntroduceerd en wordt er een nieuw beleid rond chauffeursbeheer geïntroduceerd. “We willen een nog betere werkgever zijn voor onze chauffeurs.”

Waberer’s heeft er volgens Ziegler vertrouwen in dat de zichtbare verbeteringen van deze initiatieven in de tweede helft van het jaar zullen worden bereikt. “Een van de grootste verbeteringen die ik zie, is dat de mensen in de organisatie – zowel het management als het personeel – een nieuwe motivatie en enthousiasme hebben gevonden voor de transformatie van het bedrijf. Ze zien dat de veranderingen die we doorvoeren ons in de goede richting wijzen en dragen actief bij aan het opnieuw succesvol maken van dit bedrijf.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer