Ga naar hoofdinhoud

Duitsland wil uitschakelen noodremassistent verbieden

De Duitse regering wil het uitschakelen van noodremsystemen op vrachtauto’s verbieden. De noodremassistent wordt door veel chauffeurs als irritant ervaren en gedeactiveerd, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Er is een wetsontwerp ingediend door het ministerie van Transport, zo melden diverse Duitse media.

De noodremassistent helpt bij het voorkomen van kop-staart botsingen, die veelal gebeuren bij het niet tijdig opmerken van files. Het doel is om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal kop-staartbotsingen met vrachtwagens te verminderen. Duitsland wil het uitschakelen van noodremsystemen al jaren verbieden.

Volgens de nieuwe regels krijgen vrachtwagenchauffeurs een boete van 100 euro voor elke overtreding. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor gevallen waarin het noodremsysteem wordt uitgeschakeld als gevolg van slechte weersomstandigheden, zoals zware regenval of sneeuw. In deze gevallen moeten bestuurders aan de autoriteiten kunnen bewijzen dat het systeem werd uitgeschakeld vanwege het slechte weer en krijgen ze geen boete.

De nieuwe regeling wordt naar verwachting volgend jaar van kracht en geldt voor alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die harder dan 30 kilometer per uur rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer