Ecooltec debuteert op IAA • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ecooltec debuteert op IAA

Op IAA Transportation, in september in Hannover, debuteert een nieuw merk koeltechniek: Ecooltec. Voluit: Ecooltec Grosskopf. En die laatste naam staat garant voor een wereld aan ervaring in transportkoeling. Eigenaar Peter Grosskopf was namelijk de oprichter van Frigoblock.

Ecooltec Grosskopf wil het koeltransport oplossingen bieden voor de uitdagingen van de milieuvoorschriften en de CO2 certificering. Daartoe heeft Ecooltec een nieuwe generatie van r duurzame, efficiënte en veilige koelmachines voor een breed scala van toepassingen. De start-up beschikt over optimale randvoorwaarden zoals financiering en ervaren medewerkers, van wie de meesten al tientallen jaren actief zijn op het gebied van transportkoeling. Oprichter Grosskopf heeft 40 jaar ervaring in de transportkoeling. Het nieuw opgerichte bedrijf resideert in Mülheim an der Ruhr.

Technologische hoogtepunten van de nieuwe koelmachines zijn de bijna emissie- en CO2-vrije aandrijving, het gebruik van natuurlijke koudemiddelen een totale hoogte van slechts 250 millimeter voor installatie in het dak van het koelvoertuig, de hoogste bedrijfsveiligheid in combinatie met een enorme beschikbare koelcapaciteit, in combinatie met een goede energie-efficiëntie.

De Ecooltec TM182 koelinstallatie kan elektrisch worden aangedreven door de motor van de  vrachtwagen via de eigen krachtige dynamo, een accu of een generator, waardoor de noodzaak van een sterk vervuilende geïntegreerde dieselmotor vervalt. Dit betekent dat, in tegenstelling tot veel gebruikte diesel koelmachines, de Ecooltec unit noch lokaal verontreinigende stoffen noch CO2-emissies produceert wanneer de batterij in bedrijf is, en tot 98 procent minder emissies via de dynamoaandrijving produceert

Het technologische hoogtepunt van het systeem is het gebruik van duurzame koelmiddelen. In plaats van de gefluoreerde koelmiddelen (fluorkoolwaterstoffen) R452A en R410A, die voornamelijk in transportkoeling worden gebruikt en een GWP (Global Warming Potential) Warming Potential) waarden hebben van ongeveer 2.000; Ecooltec maakt gebruik van natuurlijke koelmiddelen met GWP-waarden van respectievelijk 3 en 1. De Europese F-Gas Verordening (EU) Nr. 517/2014 beperkt het gebruik van alle gefluoreerde koudemiddelen, en in sommige gevallen zelfs verboden. Dit zal de operationele levensduur van koelsystemen, vooral als de koelmiddelen niet meer beschikbaar zijn voor onderhoud. De stijgende prijzen voor F-gassen leiden nu al, en dat zal zo blijven de exploitatiekosten aanzienlijk stijgen.

Ecooltec gebruikt nu al toekomstbestendige natuurlijke koudemiddelen voor al haar elektrisch aangedreven transportkoelmachines. Koolwaterstoffen kenmerken zich door een hoge energie-efficiëntie van het koelproces en bieden een goede beschikbaarheid tegen een concurrerende prijs.

Belangrijk om te benadrukken volgens de producent is dat het Ecooltec ontwerp zeer veel aandacht besteedt aan maximale bedrijfszekerheid. Aangezien het op koolwaterstof gebaseerde koelmiddel R1270 (propeen, GWP: 3) dat door Ecooltec voor koeling wordt gebruikt, ontvlambaar is, heeft Ecooltec het systeem beveiligd tegen lekkage in de structuur door middel van een volledig hermetisch koelcircuit, waarvoor het patent werd aangevraagd, en een uiterst kleine koelmiddelvulling vulling met 90 procent in vergelijking met conventionele koelsystemen.

Het koelproces vindt volledig buiten het laadruim plaats. Daarom zorgt de natuurlijke, constant aanwezige luchtstroom ervoor dat in het onwaarschijnlijke geval van ontsnapping, propeen zich onmiddellijk vermengt met de omgevingslucht en verdampt. Hierdoor wordt de vorming van een ontvlambaar mengsel voorkomen. In de behuizing van de box, zorgt het natuurlijke koelmiddel CO2 voor de koudeverdeling. De circuits R1270 en CO2 stromen buiten de behuizing via een platenwarmtewisselaar langs elkaar en zijn zo thermisch met elkaar verbonden.

Het onderhoudsarme koelsysteem van Ecooltec heeft bovendien een enorme koelcapaciteit om aan de extreme temperatuurveiligheidseisen eisen van de veeleisende voedseldistributie. De Ecooltec TM182 maakt gebruik van speciaal ontwikkelde scrollcompressoren in een horizontale uitvoering. Dankzij hun traploze snelheidsregeling bereikt het systeem een zeer hoge capaciteit, controleerbaarheid en een hoge energie-efficiëntie, terwijl tegelijkertijd lage lage bedrijfstrillingen en extreem lage geluidsemissies. De is ook opmerkelijk, het geluidsniveau is aanzienlijk lager dan dat van vergelijkbare dieselaangedreven koelmachines op de markt. Dit is van bijzonder voordeel voor de mensen in de steden tijdens nachtelijke leveringen, alsook voor het rijdend personeel.

Henning Altebäumer

Ecooltec’s primaire doel is om klanten in het geconditioneerde transport vooruitstrevende, milieuvriendelijke technologieën aan te bieden. “Wij zijn toegewijd aan de taak om ervoor te zorgen dat alle temperatuurgecontroleerde transporten kunnen worden uitgevoerd met behulp van vooruitstrevende technologieën, zonder dat ze ten koste gaan van mens of milieu”, verklaart Ecooltec CEO Henning Altebäumer.

“Bijna de gehele koelketen zou vandaag de dag kunnen werken zonder gefluoreerde broeikasgassen, alleen niet in de transportkoeling. Het systeem van Ecooltec dicht nu die kloof en stelt bijvoorbeeld de voedingsindustrie in staat om daadwerkelijk ijs en diepvriespizza’s met de groenste voetafdruk aan te bieden,” legt Dr. Jürgen Süß uit, die als Chief Technology Officer (CTO) bij Ecooltec verantwoordelijk is voor de technologie.

Als gevolg van de verscherping van de milieuvoorschriften zal de elektrische aandrijftechniek onmisbaar worden in alle toepassingen van gekoeld transport. Ecooltec is daarom van plan zijn innovatieve koelmachines voor dakmontage wereldwijd op de markt te brengen met volledig hermetische koelcircuits. De units zijn geschikt voor een brede waaier van mobiele toepassingen. Zij kunnen worden gebruikt voor zowel de grootste als de compacte boxen, voor aanhangwagens en vaste voertuigen, zowel voor korte- als langeafstandstransporten.

Ecooltec is ook van plan apparatuur aan te bieden voor gekoelde thuisbezorgings voertuigen. De speciaal voor de koelmachines ontwikkelde componenten kunnen nu al bijzonder rendabel in grote hoeveelheden worden geproduceerd; zij kunnen ook worden gebruikt door bedrijven die gebruik maken van koelcontainers (reefers), alsmede van airconditionings systemen voor bussen en treinen.

Naast de directie bestaande uit Henning Altebäumer, dr. Jürgen Süss en Peter Grosskopf, de oprichter en adviseur van het bedrijf, is er een team van medewerkers met uitgebreide branche-ervaring en volledig gekwalificeerde transport en volledig gekwalificeerde koeltechnici zijn ook verantwoordelijk voor de innovatieve technologie. Deze structuur vormt mede de basis van de technologische voorsprong van Ecooltec. Het bedrijf heeft tientallen jaren ervaring in temperatuurgecontroleerd transport gebruikt om innovatieve ideeën in de praktijk te brengen.

Peter Grosskopf

In 1978 richtte Peter Grosskopf Frigoblock Grosskopf GmbH op, dat hij opbouwde en leidde tot de verkoop in 2015. Onder zijn leiding groeide het bedrijf snel uit tot een van de grootste Europese fabrikanten van hoogwaardige transportkoelmachines, met de naam Frigoblock in die tijd het handelsmerk werd van high-performance, milieuvriendelijke, duurzame en kostenbesparende koelinstallaties voor voertuigen.

Kort na de verkoop van Frigoblock besloot Peter Grosskopf tot de oprichting van Umweltstiftung Grosskopf GmbH op te richten, waaruit Ecooltec Grosskopf GmbH is voortgekomen. Sindsdien heeft het de ontwikkeling van toekomstgerichte transportkoelmachines naadloos voortgezet. De oprichting van Ecooltec was ook een gevolg van verzoeken van klanten, zodat het onderneming direct kan profiteren van de belangstelling van een aanzienlijk aantal partijen. Er zijn fondsen tot 50 miljoen euro beschikbaar voor Ecooltec Grosskopf GmbH via Umweltstiftung Grosskopf GmbH.

Ecooltec zal zich aan het publiek presenteren op de IAA Transportation in Hannover van 20 tot 25 september 2022. Ecooltec staat in hal H27, stand A16.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer