Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Scania introduceert hefbare tandemas

Scania introduceert de RB662 tandemas met een hefbare en uitschakelbare achterste as. Deze toepassing is vooral bedoeld voor 6×4 en 8×4 configuraties die veelal leeg terug rijden. Met de achterste as gelift kan er een brandstofbesparing tot 6 procent plaatsvinden, zegt Scania.

Het liften van de achterste as duurt circa 25 seconden en de band hangt dan 70 mm boven het wegdek.

“Dit is een zeer gewenste functie van klanten in bepaalde toepassingen”, zegt Bo Eriksson, Product Manager, Scania Trucks. “In onbeladen toestand kan het verschil in brandstofverbruik tot 6 procent bedragen, afhankelijk van de werking. Dat is aanzienlijk, vooral als we denken aan een retourtraject van 150 tot 200 kilometer, zoals vaak het geval is bij houttrucks in Zweden. En daarbovenop krijg je ook nog eens minder bandenslijtage en een grotere wendbaarheid.”

Het hefbare en uitschakelbare tandemstel (LDTA) vereist luchtvering en verhoogt het leeggewicht van de vrachtwagens met 60 kg. Het grootste deel van de brandstofbesparing kan worden toegeschreven aan de verminderde wrijving in de tweede (losgekoppelde) asoverbrenging en slechts zo’n 10 procent van de besparing komt voort uit de verminderde rolweerstand. Er zijn drie gewichtsopties – 19, 21 en 26 ton – beschikbaar en de belastingslimieten bij het opheffen van de tweede as zijn respectievelijk 9,5, 10,5 en 13 ton.

De LDTA-optie kan momenteel niet worden gecombineerd met naafreductieassen of tridemconfiguraties. De bestuurder verhoogt de as door eenvoudigweg aan een knop te draaien. Er verschijnt een pop-up waarschuwing in het instrumentenpaneel als de truck een overbelastingssituatie vaststelt, in welk geval hij de as niet zal opheffen. Het heffen kan bij elke snelheid worden opgeroepen. De ontkoppeling zelf gebeurt via een klauwkoppeling.

“We verwachten zeker dat deze optie in veel truckspecificaties zal worden opgenomen”, zegt Eriksson. “De extra kosten zullen snel worden gecompenseerd, gezien de duidelijke en zeer positieve bijdrage aan het beperken van gebruikskosten van onze klanten.”

Eén reactie op “VIDEO – Scania introduceert hefbare tandemas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer