Ga naar hoofdinhoud

ZF levert elektrische PTO aan Mercedes-Benz

Op de vakbeurs IFAT laat Mercedes-Benz de eEconic, de volledig elektrische versie dus, debuteren. Ook de eActros is van de partij en beide trucks zijn voorzien van eWorx, een elektrische PTO van ZF.

De eWorX PTO biedt truckfabrikanten een mechanische interface om werkapparatuur aan te drijven. ZF en Mercedes werken samen met Palfinger om een Mercedes-Benz eActros demonstratietruck uit te rusten met een portaalarmsysteem. Daarnaast heeft ZF eWorX toegepast op een eActros die is uitgerust met een haakarmsysteem van Meiller.

“In nauwe samenwerking met Mercedes-Benz Trucks vormt deze verdere uitbreiding van ons eMobility-portfolio een nieuw bewijs voor de Next Generation Mobility-strategie van de Groep”, aldus Wilhelm Rehm, lid van de Raad van Bestuur van ZF en verantwoordelijk voor de nieuwe divisie Commercial Vehicle Solutions van ZF. “EWorX ondersteunt de elektrische transformatie van de bedrijfswagenindustrie voor een duurzamere toekomst.” 

“Als de nummer één wereldwijde leverancier aan de bedrijfswagenindustrie heeft ZF een diepgaande systeemkennis van het complete voertuig. Met eWorX gaat ons elektrificatieportfolio verder dan alleen de aandrijflijn”, voegt Rehm toe.

Het eWorX-systeem dat in de demonstratievoertuigen is geïnstalleerd, omvat een elektrische motor met een nominaal vermogen van 50 kW, een omvormer en een regeleenheid met toepassingsspecifieke software, alsook een koelsysteem en een hydraulische pomp. eWorX fungeert als een gateway tussen het voertuig en de boordapparatuur, met naadloze communicatie via een verbinding met de CAN-bus van het voertuig. Het systeem werkt onafhankelijk van het aandrijfsysteem en kan dus worden gebruikt met elektrische asaandrijvingen en centrale aandrijvingen. De tractiebatterij van de eActros levert elektrische energie aan het ZF eWorX-systeem. Hiermee drijft de eWorX-elektromotor op zijn beurt de hydraulische pomp voor de kipper aan. Een mechanische verbinding met de tractiemotor is dus niet nodig.

Op de IFAT laat Mercedes-Benz ook de eEconic debuteren. De elektrische Econic kan als huisvuilwagen zo’n beetje alle taken aan op één enkele acculading. De eActros en de eEconic maken deel uit van eConsulting alsmede diverse digitale services van Mercedes-Benz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer