Zonnecellen nu ook mogelijk op dak van truck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Zonnecellen nu ook mogelijk op dak van truck

Onderdelenleverancier Europart is bezig om samen met het Duitse transportbedrijf Duvenbeck zonnecellen op het dak van een vrachtwagen te testen. De zonnecellen zijn afkomstig van de Deense leverancier Green Energy.

Duvenbeck gaat de innovatieve zonnecelsets van Green Energy testen. Dit zijn Bernd Reining, wagenparkbeheerder van het logistieke bedrijf, Jens Ottosen, CTO, Claus Bjerno, Country Manager DACH van Green Energy, en Olaf Giesen, CEO van Europart, als exclusieve verkooppartner voor Europa, gezamenlijk overeengekomen tijdens een bijeenkomst in het hoofdkantoor van Duvenbeck in Bocholt. De installatie van de zonnecellen op de hele vloot van Europart wordt voorafgegaan door een testfase met uitgebreide data-analyse.

“Accu’s zijn om verschillende redenen een pijnpunt bij vrachtwagens”, legt Bernd Reining uit. “Enerzijds belasten steeds meer elektrische toepassingen – van de elektrisch verstelbare chauffeursstoel over de koelkast tot de tv – de accu, wat steeds weer diepe ontladingen veroorzaakt en dus tot kostbare storingen leidt. Anderzijds heeft de generator voor het opladen van de accu’s een deel van het vermogen van de aandrijfmotor nodig, wat extra brandstof verbruikt en CO2-uitstoot veroorzaakt. Een van de bedrijfsdoelstellingen van Duvenbeck is het continu verbeteren van onze ecologische voetafdruk. De zonneceltechnologie van Green Energy, die speciaal voor voertuigen is ontwikkeld, kan ons helpen de CO2-uitstoot van ons wagenpark te verminderen en tegelijkertijd de winstgevendheid te verbeteren.”

Het Deense bedrijf Green Energy is gespecialiseerd in de ontwikkeling van zonnesystemen voor mobiele toepassingen. In tegenstelling tot conventionele zonnecellen met cellen van kristallijn silicium, zijn de door het bedrijf ontwikkelde CIGS-zonnecellen flexibel en resistent, waardoor ze beschermd zijn tegen beschadiging en spontane verbranding. Met hun slechts drie millimeter dunne en zeer flexibele ontwerp zijn de zonnecellen bijzonder geschikt voor gebruik op autodaken of andere mobiele toepassingen. Europart levert de zonnecellen in voorgeconfigureerde MIPV-sets (Mobile Integrated Photo-voltaic) inclusief laadregelaar, scheidingsrelais, zekering en geschikte omvormer in verschillende vermogensniveaus. Dataloggers en 230-volt omvormers voor het aansluiten van standaard elektrische apparatuur zijn als optie verkrijgbaar. De sets zijn gecertificeerd, wat betekent dat de fabrieksgarantie van de voertuigfabrikant behouden blijft.

Green Energy zal in eerste instantie de monteurs van Duvenbeck opleiden om de MIPV-sets in de eigen werkplaats van het transportbedrijf  te installeren, om zo de wagenparkbrede inzet bij Duvenbeck te ondersteunen. Olaf Giesen, CEO van Europart: “Innovatieve technologieën en concepten, zoals de CIGS zonneceltechnologie, zijn strategische onderdelen van het productassortiment van Europart, waarmee wij onze klanten economische oplossingen bieden voor een klimaatvriendelijkere exploitatie van hun wagenpark.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer