Ga naar hoofdinhoud

Al meer dan 500 orders voor MAN eTruck

MAN start in 2024 met de productie van zijn elektrische vrachtwagen voor lange afstanden, de eTruck. Er zijn al meer dan 500 bestellingen binnen.

Alexander Vlaskamp (links) en Stephan Weil

“De technologische omwenteling is in volle gang. Al in 2030 moet de helft van de jaarlijks in Europa geregistreerde trucks batterij-elektrisch zijn. Om dit te laten slagen, hebben we de steun van politici nodig: bij de bouw in heel Europa van ongeveer 50.000 openbare oplaadpunten voor vrachtwagens en een CO2-prijs die e-trucks zuiniger maakt dan diesel,” zei Alexander Vlaskamp, CEO van MAN Truck & Bus, tijdens een rit met minister-president Stephan Weil in de nieuwe MAN eTruck ter gelegenheid van de 180e geboortedag van bedrijfswagenpionier Heinrich Büssing in de MAN-fabriek in Salzgitter. De vestiging, die werd opgericht als Büssing-fabriek en later samen met het traditionele merk werd overgenomen door MAN, zal ook in de toekomst een belangrijke rol spelen voor elektrische trucks als onderdeel van het MAN-fabrieksnetwerk en het moederbedrijf TRATON met zijn focus op onderdelenproductie en onderdelenlogistiek.

“De technologische verandering heeft invloed op iedereen. Daarom zijn gekwalificeerde werknemers een sleutel tot succes in de transformatie. Ook hier zal in de komende jaren actieve steun van politici nodig zijn om het tekort aan geschoolde werknemers tegen te gaan en toekomstige technologieën in Duitsland te houden,” zei MAN Truck & Bus Chief Human Resources Officer Arne Puls, die een ander belangrijk aspect voor de transformatie noemde tijdens de eTruck-rit in Salzgitter. Want in de productie, waarvoor MAN in totaal al 2.600 werknemers heeft opgeleid in hoogspanningstechnologie, maar vooral ook in de ontwikkeling van elektrische technologie, is veel nieuwe knowhow nodig zodat e-trucks in de toekomst in de meest uiteenlopende praktische toepassingen kunnen worden gebruikt.

Om bijvoorbeeld lange transportafstanden elektrisch te kunnen afleggen, moeten langeafstandstrucks volledig kunnen worden opgeladen tijdens de rijtijdonderbreking van 45 minuten van de chauffeurs. MAN is via het NEFTON-project met talrijke partners betrokken bij de ontwikkeling van het megawatt-laadsysteem (MCS) dat hiervoor nodig is. De nieuwe MAN eTruck is technisch al voorbereid op deze MCS-standaard, die naar verwachting vanaf 2025 beschikbaar zal zijn. Langeafstandsdagafstanden tot 1.000 kilometer zullen dus in de toekomst mogelijk zijn. En met zijn variabele batterijconfiguraties tussen 300 en 500 kWh bruikbare capaciteit zal hij ook gemakkelijk andere typische transporttaken van de vrachtwagens van vandaag aankunnen, zoals geluidsarme en emissievrije afvalverwerking in de stad of het klimaatvriendelijker ophalen van melk bij biologische boeren.

MAN treft ook intensieve voorbereidingen voor elektromobiliteit op het gebied van laadinfrastructuur en installeert de komende vijf jaar in een joint venture met TRATON en andere partners 1.700 krachtige laadpunten voor vrachtwagens langs belangrijke Europese hoofdwegen. Bovendien geeft MAN zijn klanten nu al uitgebreid advies over de omschakeling naar elektromobiliteit en biedt het via partners ook de nodige laadinfrastructuur aan.

De productie van de nieuwe MAN eTruck start in 2024 in de hoofdfabriek in München. In de toekomst zal hij daar in gemengde productie met conventionele dieseltrucks van de productielijn komen. Het concept, waarbij tegen 2030 ongeveer de helft van alle jaarlijks door MAN geproduceerde trucks elektrisch moet zijn, integreert ook de andere fabrieken van MAN. Krakau, bijvoorbeeld, zal grotere aantallen dieseltrucks produceren naarmate de elektromobiliteit toeneemt om meer capaciteit te creëren voor elektrische trucks in München.

In de fabriek in Neurenberg zal MAN in 2025 beginnen met de productie van zijn eigen batterijen, met als doel om er vanaf 2030 ongeveer 100.000 per jaar te produceren. Salzgitter zal ook een sleutelrol spelen in de transformatie als onderdelenfabriek voor niet-aangedreven assen en krukassen voor de nieuwe Groepsmotor die gezamenlijk ontwikkeld wordt door alle fabrikanten van de TRATON Groep. Bovendien is de locatie verantwoordelijk voor de wereldwijde onderdelenlogistiek van MAN, die in de toekomst ook steeds meer elektrische componenten zal omvatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer