Ga naar hoofdinhoud

ARS rijdt eerste elektrische Scania autotransporter

De Duitse autotransporteur ARS Altmann Automobillogistik heeft de primeur: het rijdt een volelektrische Scania P 25 met 230 kWh met Kässbohrer opbouw en oplegger ingericht voor autotransport.

De Scania P 25 wordt door ARS Altmann gebruikt voor distributietransport. De trucks is gecombineerd met een Kässbohrer laadbak en oplegger waarmee de auto’s eenvoudig, veilig en snel kunnen worden geladen en gelost.

“Met deze truck kunnen tot acht auto’s worden vervoerd, zonder dat ze te lang of te hoog zijn. Met een totaal combinatiegewicht van maximaal 42 ton (het maximum dat in Duitsland is toegestaan) kan de elektrische Scania in minder dan 90 minuten volledig worden opgeladen met een maximum van 130 kWh (CCS 2)”, legt Thiemo Freyer, Product Manager for Electric Mobility bij Scania, uit.

Dit betekent dat wanneer de auto’s worden vervoerd van productie naar opslag, de batterij van de vrachtwagen tot 100% kan worden opgeladen tijdens het lossen en laden op de bestemming. De volgende rit begint dan weer met volle accucapaciteit.

In veel opzichten is ARS Altmann een ideale klant voor een elektrische truck van Scania. Net als Scania heeft het bedrijf een uitgebreide en ambitieuze duurzaamheidsstrategie: “Als onderdeel van de milieustrategie van ARS Altmann is ons belangrijkste doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn”, zegt Wolfgang Ketterle, Chief Operating Officer.

Met 650 speciale vrachtwagens die dagelijks allerlei soorten auto’s vervoeren, wil het bedrijf zijn transportvloot diversifiëren naar voertuigen die op hernieuwbare energie rijden, en ook andere bijbehorende aspecten onderzoeken, zoals laadoplossingen en stroom, die deel uitmaken van de drie pijlers van de strategie van het bedrijf: weg, spoor en bases.

Langeafstandstransporten van meer dan 300 kilometer worden in het “ARS-ecosysteem” uitgevoerd op de eigen spoorwagons van het bedrijf, terwijl een groot fotovoltaïsch project de overkapping van de bedrijfsterreinen met carports omvat, waarmee voldoende elektriciteit wordt opgewekt voor de exploitatie van verschillende vloten elektrische vrachtwagens. Een mobiel opslagconcept, dat ook door deze systemen wordt gevoed, maakt een flexibel gebruik van e-trucks op verschillende locaties mogelijk, zelfs als de openbare infrastructuur niet voldoende ontwikkeld is.

“Scania is al lange tijd een goede partner. Met deze nieuwe ervaring met e-trucks zetten we onze eerdere samenwerking voort. De samenwerking bij dit proefproject intensiveert onze relatie”, zegt Alberto Picco, Sales Director bij ARS Altmann.

“Wij ondersteunen onze klanten met puur elektrische voertuigoplossingen en met de nodige laadinfrastructuur en -diensten. Scania biedt dus een uitgebreid dienstenpakket om de overstap naar elektromobiliteit succesvol te maken”, voegt Christian Hottgenroth, Director Sales Trucks Scania Germany Austria, toe.

De nieuwe P 25 is al gereden door enkele vaste chauffeurs van het logistieke bedrijf – met positieve reacties.

Manfred Rakoczi, een van de eerste chauffeurs van de nieuwe truck, zegt: “De eerste indrukken van de truck zijn geweldig! Het rijgedrag is zeer goed en in vergelijking met de diesel is hij levendig.”

De aankoop van de Scania P 25 door ARS Altmann werd ondersteund door een subsidie uit een gezamenlijk proefproject van 188.000 euro dat wordt gefinancierd door het Bondsministerie voor Digitale Zaken en Vervoer, als onderdeel van de richtlijn ter bevordering van lichte en zware bedrijfsvoertuigen met alternatieve, klimaatvriendelijke aandrijving en de bijbehorende tank- en laadinfrastructuur (KsNI).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer