Californië wil alleen nog maar ZE-trucks op de weg • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Californië wil alleen nog maar ZE-trucks op de weg

De California Air Resources Board (CARB), dat in opdracht van de Amerikaanse overheid de luchtkwaliteit in de staat Californië bewaakt, heeft besloten dat truckfabrikanten vanaf 2024 enkel nog zero-emissie vrachtwagens mogen produceren. In 2045 zal elke nieuwe vrachtwagen die in Californië wordt verkocht, inclusief die voor de lange afstand, emissieloos zijn.

Californië is de eerste staat die zo duidelijk stelling neemt in de strijd tegen luchtvervuiling door trucks met fossiele brandstoffen. In Californische steden wonen en werken veel mensen in de buurt van havens, spoorwegemplacementen, distributiecentra of truckparkings en om die reden is uitstoot een gevaar voor de volksgezondheid. Om die reden moeten terminaltrekkers in havens en bij spoorwegen in 2035 allemaal al elektrisch zijn; in 2040 moeten alle distributietrucks en bestelauto’s zonder emissie opereren.

CARB stelt de komende maanden ook een nieuwe limiet vast voor de uitstoot van NOx. Dit moet ervoor zorgen dat tijdens de transitieperiode de nog rijdende trucks met fossiele brandstoffen zo schoon mogelijk zijn. Tevens is er een plan om grote vloten in de staat te verplichten elk jaar een bepaald percentage van haar vloot om te zetten naar elektrische vrachtwagens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer