Coop test elektrische Scania in de praktijk • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Coop test elektrische Scania in de praktijk

Supermarktketen Coop blijft voorop lopen als het gaat om het testen van alternatieve brandstoffen in vrachtwagens. In Denemarken gaat Coop een elektrische Scania gebruiken in haar winkeldistributie.

De Scania, met een geschatte actieradius van 140 km, gaat volgens plan in het eerste kwartaal van 2021 rijden voor Coop. De actieradius kan vergroot worden door snelladen op punten waar de truck zijn goederen laadt of lost.

“De energietransitie in de transportsector gaat te langzaam”, zegt Nicolaj Boysen, Logistiek Directeur bij Coop Danmark. “We hebben er daarom voor gekozen om zelf het voortouw te nemen om de ontwikkeling te stimuleren en te laten zien dat het haalbaar is.”

Zonder uitstoot en amper geluidsemissie door de stille elektrische aandrijving, zijn de elektrische accutrucks ideaal in de stadsdistributie. Een voorwaarde voor een emissievrije werking is dat de elektriciteit afkomstig is van niet-fossiele energie. Dat is in Denemarken geen probleem.  

“Scania blijft investeren in en ontwikkelen van geëlektrificeerde oplossingen en we beginnen het kantelpunt te bereiken waar geëlektrificeerde oplossingen voor zwaar commercieel transport een gezonde stand-alone investering zijn voor onze klanten. De duurzaamheidsdoelstellingen van Coop sluiten aan bij die van ons en we kijken uit naar een nauwe samenwerking als we samen deze stappen in de elektrificatie zetten,” zegt Anton Freiesleben, Sales Director bij Scania in Denemarken.

De officiële lancering van Scania’s elektrische accutrucks vindt later in 2020 plaats. Het bedrijf produceert nu al batterij-elektrische bussen en hybride elektrische trucks en bussen naast zijn brede scala aan voertuigen die op hernieuwbare biobrandstoffen rijden. In Noorwegen test Scania de elektrische toepassing ook al bij Asko.

De Scania L  4×2 distributietruck weegt 20 ton. De aandrijflijn levert 230 kW en 2150 Nm koppel. Het accupakket levert 135 kWh energie. De actieradius bedraagt 140 km en de truck kan met maximaal 130 kW laden en is daarmee geschikt voor supercharging.

Coop is in Zwitserland ook betrokken bij het testen van de Hyundai Xcient waterstoftruck.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer