DAF CF Electric kan bijna 24/7 worden ingezet • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF CF Electric kan bijna 24/7 worden ingezet

Een elektrische truck heeft vrijwel geen beperkingen. Dat kan worden afgeleid uit de veldtesten die DAF Trucks uitvoert met de CF Electric. Niet alleen heeft DAF inmiddels 150.000 volledig elektrische kilometers achter de rug, de CF Electric blijkt ook zeven dagen per week, 18 uur per dag te kunnen worden ingezet. De DAF’s met VDL E-power-technologie worden door klanten dagelijks ingezet voor het transport van onder meer levensmiddelen en containers.

Het is precies een jaar geleden dat de eerste CF Electric werd afgeleverd en in de afgelopen periode heeft DAF veel ervaring opgedaan met in totaal zes van deze, volledig elektrische trucks. Dat heeft onder andere geresulteerd in een versie die intern als ‘Fase 2’ wordt aangeduid en een nieuwe generatie software en een nieuw dashboard kent. TTM.nl reed onlangs exclusief met de nieuwe Fase 2 DAF CF Electric.

“We zijn nu zo ver dat we de CF Electric in beperkte aantallen kunnen gaan verkopen”, aldus Richard Zink, lid van de Board of Management en verantwoordelijk voor Marketing & Sales. “Denk daarbij aan enkele tientallen stuks op jaarbasis. Om de kwaliteit te garanderen, willen we productie rustig opstarten. Tegelijkertijd kunnen we het servicenetwerk gedegen en stap voor stap opbouwen. De CF Electric-trekker is nu in beperkte aantallen beschikbaar voor klanten in Nederland, België en het Duitse Nordrhein-Westfalen. Afhankelijk van de lokale laadinfrastructuur en after-sales-mogelijkheden, zal verkoop in andere delen van Europa overwogen worden.” De CF Electric is drie tot vier keer zo duur als een gewone DAF. Ondersteuning vanuit de overheid met het DKTI-programma is volgens DAF Trucks dan ook zeer wenselijk.

Richard Zink

De inzet van de CF Electric heeft klanten geholpen om de business case van een elektrische truck te bepalen en te ervaren wat het gebruik ervan, in de dagelijkse praktijk betekent. Waar zij met hun CF Electric de eerste weken een beperkt deel van de beschikbare range van 100 kilometer gebruikten, rijden sommige transporteurs nu al zo’n 250 tot 300 kilometer per dag met het voertuig. “Het is een kwestie van het slim plannen van de ritten”, aldus Richard Zink. “De mogelijkheden om de accu’s snel te laden – met de juiste apparatuur zelfs volledig in ruim 30 minuten – betekent dat er desgewenst weer snel extra kilometers beschikbaar zijn.”

DAF-klanten Jumbo, Simon Loos en Tinie Manders Transport uit Nederland en Rhenus Group uit Duitsland hebben een CF Electric in hun vloot. Bij onder meer Tinie Manders wordt de elektrische truck zeer intensief ingezet: de trekker heeft al meer dan 30.000 kilometer op de teller en rijdt 7 dagen per week van zes uur in de ochtend tot middernacht. Het zijn voornamelijk kortere ritten in de regio Eindhoven.

“De CF Electric is net zo betrouwbaar als elke andere DAF truck”, stelt Eveline Manders, mede-directeur van Tinie Manders Transport. “Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt wel een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Bovendien is het voor de optimale inzet van de truck belangrijk dat je kunt opladen tijdens het laden en lossen. Als je met die twee zaken rekening houdt, dan kan de elektrische truck voor stedelijke distributie een geweldig alternatief zijn.”

Recent hebben DAF en VDL Groep aangekondigd dat er vier volledig elektrische, drie-assige CF Electric vuilniswagens op de weg komen, voor het ‘zero emissions’ ophalen van restproducten in stedelijke gebieden. Ook een 4×2 bakwagenversie van de CF Electric zit in de pijplijn.

Eén reactie op “DAF CF Electric kan bijna 24/7 worden ingezet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer