Ga naar hoofdinhoud

DAF LF Electric rijdt 2.000 kilometer in EV Rally

Lange routes. Kortere afstanden. Stedelijke gebieden. Snelwegen en heuvelachtig terrein. De DAF LF Electric heeft opnieuw zijn uitstekende inzetbaarheid en betrouwbaarheid bewezen in de bijna 2.000 kilometer lange EV Rally 2023. DAF Trucks nam aan deze 5-daagse tocht door het Verenigd Koninkrijk en Ierland succesvol deel samen met Cenex, een technologie-organisatie voor onderzoek naar duurzaam transport uit het Verenigd Koninkrijk.

De EV Rally startte in Cardiff, de hoofdstad van Wales. De eerste stop was Londen, gevolgd door Edinburgh (Schotland) en Belfast (Noord-Ierland). De finish lag in de Ierse hoofdstad Dublin.

Het evenement was bedoeld om de mogelijkheden van volledig elektrische voertuigen (EV’s) en schone energieprojecten te laten zien. De rally-organisatie wilde verder benadrukken dat het belangrijk is dat er openbare laadinfrastructuur beschikbaar komt voor grotere elektrische voertuigen zoals de DAF LF, XD en XF Electric trucks – die een bereik hebben van tot 500 kilometer op één lading.

20 DAF LF Electric trucks

De 19-tons LF Electric van het DAF-Cenex-team maakt deel uit van de Battery Electric Truck Trial (BETT). Dat is een 18 maanden durend onderzoek van de Britse overheid naar de toepasbaarheid van EV’s in het dagelijks gebruik. De BETT-vloot telt 20 DAF LF Electric voertuigen.

‘Oplaadinfrastructuur stimuleren’

“Dit evenement bewees de uitstekende inzetbaarheid van onze LF Electric truck”, zei Adam Bennett, EV & Sustainability Manager bij DAF Trucks UK. “DAF is klaar voor emissievrij transport. Het evenement benadrukte de duidelijk aanwezige behoefte aan speciale laadinfrastructuur voor grotere voertuigen in heel Europa. Kleine aanpassingen aan bestaande oplaadpunten voor auto’s zouden een goede eerste stap zijn in het verbeteren van de laadmogelijkheden voor vrachtwagens. Maar er is een speciale oplaadinfrastructuur voor vrachtwagens nodig om transporteurs te motiveren in EV trucks te investeren. We hebben aangetoond dat onze vrachtwagens er klaar voor zijn! Het is nu tijd voor de overheden in heel Europa om de uitrol van de oplaadinfrastructuur aan te jagen.”

De DAF LF Electric heeft een 260 kW (370 kW piekvermogen) elektromotor die wordt gevoed door een 282 kWh (252 kWh effectief) kobalt- en magnesiumvrije lithium-ijzerfosfaat (LFP) batterij. Dit geeft de LF Electric een bereik tot 280 kilometer, wat meer dan genoeg is voor de dagelijkse distributie-inzet in stedelijk gebieden.

Eén reactie op “DAF LF Electric rijdt 2.000 kilometer in EV Rally

 • Ron Lacet

  Hoe komen jullie aan 2000 km?? Het 1e traject Cardiff naar London is ongeveer 240 km dat haalt de DAF net met zijn acciradius van 280 km onder de beste condities.
  Vervolgens Londen naar Edinburgh is 645 km dus minstens 2x opladen dus extra tijdverlies.
  Dan van Edinburgh naar Belfast is tot ferry terminal in Cairnryan 190 km en dan 2 uur en 15 minuten overtocht naar Larne en hopelijk de voorziening om op de ferry op te laden.
  Vervolgens van Larne naar Belfast is ongeveer 38 km.
  Belfast naar Dublin is 170 km dan kom je uit op1283 km waar je 5 dagen over doet.
  Een 19 ton DAF diesel met 600 liter dieseltank rijdt ruim 2000 km en is in maximaal 15 minuten volgetankt en doet deze rit in 2 dagen en zeer belangrijk de DAF diesel is minimaal 50.000 euro goedkoper in aanschaf.
  Ook als chauffeur ben je beter af bij tankpauzes want met diesel sta je bij een tankstation met sanitair en een shop met koffie en broodjes of zelfs een restaurant wat je bij laadpalen niet vind want die staan meestal op industrie terreinen waar niets is voor de chauffeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer