DAF XD en XF Electric komen meer dan 500 kilometer ver op één acculading • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

DAF XD en XF Electric komen meer dan 500 kilometer ver op één acculading

DAF Trucks presenteert op de IAA Transportation 2022 in het Duitse Hannover, volledig elektrische aandrijflijnen voor de nieuwe DAF XD en XF. Deze aandrijflijnen maken een ‘zero emission’ actieradius mogelijk van meer dan 500 kilometer op een enkele acculading.

Met de nieuwe DAF XD Electric en XF Electric wil DAF het volledig elektrisch transport naar een nog hoger niveau brengen. Beide innovatieve voertuigen zijn gebaseerd op de veelvuldig bekroonde en tot ‘International Truck of the Year 2022’ verkozen XF, XG en XG⁺ serie.

De nieuwe DAF XD Electric en DAF XF Electric worden aangedreven door efficiënte en betrouwbare permanentmagneet elektromotoren: de Paccar EX-D1 en de Paccar EX-D2 metvermogens van 170 kW/230 pk tot 350 kW/480 pk.
Om de elektrische voertuigen optimaal af te kunnen stemmen op de behoeften en toepassing van de klant, biedt DAF een uitgebreide serie batterijsamenstellingen aan met 2 tot 5 pakketten. Die maken meer dan 500 uitstootvrije kilometers op één acculading mogelijk. Met een optimale voertuig- en oplaadplanning kunnen de XD en XF Electric in de praktijk wel 1.000 volledig elektrische kilometers afleggen.

De XD Electric en XF Electric zijn geschikt voor snelladen met vermogens tot 325 kW. Een batterij met 3 pakketten kan hierdoor in iets meer dan drie kwartier van 0 tot 80 procent van zijn capaciteit worden opgeladen. Zelfs het grootste batterijpakket kan binnen 2 uur volledig worden opgeladen. Een boordlader is optioneel voor het laden met wisselstroom (AC) tot 22 kW. Dit biedt de flexibiliteit om een voertuig te gebruiken wanneer snelladen met gelijkstroom (DC) niet beschikbaar is

Dankzij de flexibele en modulaire plaatsing van de batterijpakketten aan het chassis, bieden de DAF XD Electric en XF Electric dezelfde opbouwvriendelijkheid als de bestaande modellen van de nieuwe DAF series. De positionering van de pakketten kan optimaal worden afgestemd op de toepassing van het voertuig, waardoor er voldoende ruimte is voor bijvoorbeeld een opbouw van een zijlader of montage van kraanpoten. Een 650V
e-PTO is als optie leverbaar als krachtbron voor bijvoorbeeld een elektrische koelinstallatie of een elektro-hydraulische kraan. Dat maakt een aparte generator overbodig.

De nieuwe DAF XD Electric en XF Electric hebben hetzelfde exterieurontwerp als de bestaande dieselaangedreven voertuigen. Subtiele blauwe accenten in grille en koplampen onderscheiden de volledig elektrische uitvoeringen.

Het digitale dashboard van de DAF elektrische trucks is nieuw ontworpen, zodat de status van de elektrische aandrijflijn – inclusief laadstatus en vermogensafgifte – in één oogopslag helder is. Het optionele navigatiesysteem geeft aan waar openbare laadstations zich bevinden. Automatische verwarming of koeling van het cabine-interieur vóór vertrek draagt bij aan rijcomfort als de efficiëntie.

DAF ondersteunt ook actief met een aankoopadvies op maat. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van geavanceerde routesimulatiemodellen, zodat de overgang naar emissievrije e-trucks zo soepel mogelijk verloopt. Bovendien biedt DAF operationele ondersteuning met premium PACCAR-laders. Deze zijn niet alleen afgestemd op de nieuwe elektrische XD en XF trucks, maar werken ook samen met de LF Electric, CF Electric, andere elektrische bedrijfsvoertuigen en zelfs personenauto’s.
Het aanbod omvat vaste laadoplossingen met vermogens van 50 kW (standaard wisselstroom) tot en met 350 kW (voor ultrasnel DC-laden). Daarnaast biedt DAF óók mobiele opladers, voor maximale flexibiliteit.

De verkoop van de Nieuwe Generatie DAF XD Electric en XF Electric is gestart. De nieuwe trucks worden geassembleerd in een nieuwe productiefaciliteit in Eindhoven. De serieproductie begint in de eerste helft van 2023. De XD Electric en XF Electric komen beschikbaar als 4×2 trekkers en als 4×2 en 6×2 bakwagens voor GCW’s tot 50 ton, afhankelijk van de nationale regelgeving. De nieuwe Battery Electric Vehicles worden aangeboden met ruime Dag, Slaap en Slaap Hoog Cabines.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer