Daimler Truck investeert in accufabrikant Manz • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Daimler Truck investeert in accufabrikant Manz

Daimler Truck wordt een belangrijke aandeelhouder in het Duitse hightech engineeringbedrijf Manz door middel van een kapitaalverhoging van ongeveer tien procent, afhankelijk van de goedkeuring door de relevante antitrustautoriteiten. Bovendien hebben beide ondernemingen in een eerste fase een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met het oog op een strategisch partnerschap voor de oprichting van een proeflijn voor de productie van lithium-ionbatterijcellen en voor de assemblage van batterijen in de vestiging van Daimler Truck in Mannheim. In het kader van dit partnerschap zullen beide bedrijven hun expertise bundelen en verdere projecten voor hun gezamenlijke toekomst ontwikkelen. Het doel is de ontwikkeling van innovatieve batterijtechnologie en bijbehorende productieprocessen voor vrachtwagens en bussen.

Manz is een wereldwijd actieve high-tech machinefabrikant met een focus op de automobielindustrie en elektromobiliteit. Het in Reutlingen gevestigde bedrijf heeft meer dan tien jaar proces- en productervaring op het gebied van installatietechniek voor de productie van cellen en batterijen. Met deze investering zet Daimler Truck een strategisch belangrijke stap in het ontwerp van CO2-neutraal transport en in de transformatie van conventionele aandrijfsystemen naar alternatieve aandrijftechnologieën.

Yaris Pürsün (links), Head of Global Powersystems Operation Daimler Truck, en Martin Drasch, CEO Manz

Dr. Andreas Gorbach, lid van de Raad van Bestuur van Daimler Truck Holding en in deze functie verantwoordelijk voor Truck Technology: “Het partnerschap tussen Daimler Truck en Manz vormt een essentiële hoeksteen van onze accustrategie. Wij willen innovatieleider zijn in de bedrijfswagenindustrie. Daarvoor is het van fundamenteel belang om batterijcellen te hebben die voldoen aan de uiterst specifieke eisen in vrachtwagens en bussen. Voorwaarde hiervoor is een zeer nauwe integratie van productontwikkeling en de ontwikkeling van productieprocessen. Samen met Manz geven we vorm aan deze eis – onze pilotlijn voor de productie van accucellen in de Mercedes-Benz fabriek Mannheim is een belangrijke stap in deze richting.”

De Mercedes-Benz fabriek Mannheim is het competentiecentrum voor accutechnologieën en hoogspanningssystemen bij Daimler Truck. Mannheim levert al accupacks aan de Mercedes-Benz fabriek in Wörth voor de serieproductie van de volledig elektrische eActros.

In het zogenaamde “InnoLab Battery” in Mannheim werken ontwikkelings- en productieafdelingen nauw samen om innovatieve marktoplossingen voor vrachtwagens en bussen te genereren. In de toekomst zullen hier de eigen lithium-ionbatterijcellen worden ontwikkeld, op een proefproductielijn worden geproduceerd en tot complete batterijsystemen worden geassembleerd. Meer dan 60 nieuwe machines en systemen zullen in de komende maanden in het ongeveer 10.000 vierkante meter grote InnoLab worden opgesteld. Tegen eind 2024 zullen de onderzoeksresultaten worden geïntegreerd in de ontwikkeling van het batterij-elektrische productplatform van Daimler Truck. Het “InnoLab Battery” legt daarmee de basis voor de toekomstige competentie van de eigen accutechnologie binnen Daimler Truck en genereert kennis voor de productie van lithium-ion accucellen en hun bedrijfsvoertuigspecifieke toepassing. De bevindingen van dit laboratorium zullen ook de basis vormen voor toekomstige beslissingen over de productiediepte voor eigen accusystemen.

Yaris Pürsün, Head of Global Powersystems Operation Daimler Truck: “Onze InnoLabs werken aan de verdere ontwikkeling van de aandrijfsystemen van de toekomst: van prototyping tot voorbereiding op mogelijke serieproductie. Met dit partnerschap zullen we benchmarkoplossingen creëren voor de productie van batterij-elektrische aandrijftechnologieën in Europa. Ons doel hierbij is om pioniers te zijn in de bedrijfsvoertuigenindustrie en onze klanten concurrerend gedifferentieerde oplossingen te bieden.”

Martin Drasch, CEO van Manz: “De strategische samenwerking met Daimler Truck als een van ’s werelds grootste fabrikanten van bedrijfsvoertuigen weerspiegelt onze sterke positie als aanjager van innovatie en technologieleider op het gebied van de productie van lithium-ionbatterijen. Manz heeft tientallen jaren ervaring in proces- en productontwikkeling in de batterijsector, evenals bewezen expertise in de realisatie van grootschalige projecten. Met onze innovatieve productieconcepten en oplossingen voor de productie van lithium-ion batterijen zijn wij daarom de ideale partner om met succes een actieve rol te spelen bij het vormgeven van de elektrificatiestrategie van Daimler Truck.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer