Ga naar hoofdinhoud

Daimler zet Fuso in als Rizon in de VS

Daimler Truck gaat in de Verenigde Staten van Amerika elektrische trucks op de markt brengen onder de naam Rizon. Een nieuwe naam voor een al bestaand product, want de vrachtauto’s herkennen we als die van het merk Fuso zoals dat ook in Nederland wordt verkocht.

Met Rizon wil Daimler een brug slaan naar bedrijven om te helpen met de overgang naar emissievrij vervoer. Dat gebeurt niet alleen met voertuigen. Wagenparkeigenaren en vrachtwagenchauffeurs worden uitgebreid ondersteund via een ervaren dealernetwerk dat een reeks diensten aanbiedt Zo is advies over AC- en DC-laden en toegang tot telematica beschikbaar. Flexibele financiering wordt geboden door Daimler Truck Financial Services.

Drie modelvarianten, de e18L, e16L en de e16M, zullen de eerste trucks zijn die onder het merk Rizon verkrijgbaar zijn. Het merk zal een veelzijdige mix van configuraties en opties bieden die passen bij de unieke eisen van elke klant om de dagelijkse werkzaamheden en productiviteit te optimaliseren. De batterij-elektrische voertuigen van klasse 4 en 5 voor middelzware toepassingen, met een bruto voertuiggewicht van 7 tot 8 ton (GVW), kunnen 175 -250 km rijden (voor de L-versie met 3 batterijpakketten) en 120 -175 km (voor de M-versie met 2 batterijpakketten) op één lading. Deze trucks zijn bij uitstek geschikt voor uiteenlopende toepassingen zoals droge bestelwagens, flatbeds, landschapsdumpers en koelwagens. Alle Rizon-trucks worden gebouwd volgens beproefde kwaliteitsnormen die door Daimler Truck zijn ontwikkeld en in de praktijk worden toegepast op meer dan 40 productielocaties over de hele wereld.

Naast veelzijdigheid biedt Rizon ook gemoedsrust. Rizon trucks zijn uitgerust met geavanceerde passieve en actieve veiligheidssystemen om chauffeurs, passagiers en de gemeenschappen waarin ze rijden te beschermen. Met de veiligheidstechnologie van Daimler Truck, zoals Active Brake Assist en Active Side Guard Assist, kunnen chauffeurs zich nog veiliger voelen in verkeersopstoppingen en drukke stedelijke gebieden. Rizon trucks kunnen worden opgeladen door twee soorten acculaadsystemen, Level 2 AC Charging (J1772) en DC Fast Charging CCS1 compliant. Het merk Rizon zal ook een toonaangevend garantiepakket hebben dat de aandrijflijn, het chassis en de cabine 5 jaar/120.000 km beschermt en de hoogspanningsbatterijen 5 jaar/195.000 km.

Met deze eerste productselectie richten de Rizon-trucks zich op bedrijven die zich bezighouden met stedelijke detailhandelslogistiek, last-mile leveringen en gemeentelijk werk. Vanaf Q4 2023 worden ze in de Verenigde Staten gedistribueerd via een exclusieve overeenkomst met Velocity, een gevestigde naam in de bedrijfswagenindustrie met ongeveer 80 wereldwijde verkooppunten. Met verkoopadviseurs en technici met ervaring in commerciële e-mobiliteit zullen de Velocity-aansluitpunten dienen als one-stop-shops voor klanten die de sprong naar elektrische trucks willen maken. Daarnaast zal Velocity dealers voor Rizon aanstellen in gebieden buiten Velocity’s footprint om een naadloos netwerk in de Verenigde Staten te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer