‘Echte marktkansen voor zero-emissie trucks vereist stringent Europees beleid’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Echte marktkansen voor zero-emissie trucks vereist stringent Europees beleid’

De Europese overheid en regeringen van de lidstaten moeten snel op de proppen komen met beleidsmaatregelen voor zero-emissie trucks als de gestelde CO2-doelen gehaald moeten worden. Dat stelt autofabrikantenkoepel ACEA bij de COP25 UN klimaatconferentie.

De truckfabrikanten wijzen erop dat zij met de CO2-eisen voor zware trucks (-15 procent CO2 voor 2015 en -30 procent CO2 voor 2030) onderworpen zijn aan het doen van zware investeringen in alternatieve aandrijflijnen. Het aanbod zero-emissie bedrijfswagens groeit snel en komend jaar komen er nog veel meer op de markt.

“Als we vandaag naar de totale vloot van transportbedrijven kijken, is het duidelijk dat de markt in een extreem korte tijd volledig moet worden omgedraaid”, benadrukte Gerrit Marx, voorzitter van ACEA’s Commercial Vehicle Board en President van CNH Industrial Commercial Vehicles.

Nieuwe gegevens vrijgegeven door ACEA tonen aan dat 98,3 procent van alle zware en middelgrote vrachtwagens (meer dan 3,5 ton) op de Europese wegen vandaag op diesel rijden. Elektrisch geladen voertuigen vertegenwoordigen een te verwaarlozen aandeel van alle vrachtwagens (0,01 procent of één op elke 10.000 voertuigen), en ongeveer 0,4 procent van alle vrachtwagens in de EU rijden op aardgas.

“Als we dit beeld willen transformeren en vervoerders willen overtuigen om op grote schaal over te stappen op voertuigen met een lage of nulemissie, moet Europa dringend een krachtig pakket van consistente en voorspelbare beleidsmaatregelen introduceren,” drong Marx aan op EU-beleid en besluitvormers.

Dit omvat bijvoorbeeld de snelle uitrol van speciale laad- en tankinfrastructuur voor vrachtwagens – die nu nog vrijwel afwezig is – en het invoeren van zinvolle prikkels om van deze voertuigen een commercieel levensvatbare en concurrerende keuze voor vervoerders te maken, waardoor vlootvernieuwing wordt bevorderd.

De herziening van de Eurovignet-richtlijn moet ook de differentiatie van heffingen voor weggebruikers naar CO2-uitstoot mogelijk maken. “Vooral de lidstaten moeten op al deze gebieden een stap verder gaan”, zegt Marx.

Gerrit Marx

“Het creëren van reële marktvraag naar voertuigen met een lage of nulemissie zou nu de prioriteit moeten zijn. Bindende verkoopquota voor fabrikanten daarentegen helpen niets om transportbedrijven aan te moedigen om alternatief aangedreven vrachtwagens te kopen. Om een ​​zakelijke omgeving te creëren waar CO2-neutrale oplossingen de voorkeur hebben, moeten alle belanghebbenden samenwerken om de hele waardeketen van transport te transformeren”, aldus Marx.

Volgens het nieuwe rapport van ACEA, ‘Voertuigen in gebruik – Europa 2019’, zijn er 6,6 miljoen vrachtwagens op de Europese wegen. Met meer dan 1,1 miljoen vrachtwagens heeft Polen het grootste vrachtwagenpark in de EU, op de voet gevolgd door Duitsland en Italië. Uit het rapport blijkt ook dat het vrachtwagenpark van de EU snel veroudert. Vrachtwagens zijn nu gemiddeld 12,4 jaar oud in de Europese Unie, vergeleken met 11,7 jaar in 2013.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer