ECTA roept Europa op: ‘Zo snel mogelijk naar zero-emissie’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ECTA roept Europa op: ‘Zo snel mogelijk naar zero-emissie’

Achttien Europese organisaties, waaronder de Nederlandse branche-organisatie TLN en vervoerders Van der Wal en Vos Logistics, vormen de ‘European Clean Trucking Alliance’ (ECTA). Gezamenlijk roepen ze de Europese Commissie op de ontwikkeling en toepassing van zero-emissie trucks in Europa zoveel en zo snel mogelijk te faciliteren.

Naar schatting rijden er in Europa zo’n 40 miljoen voertuigen rond die specifiek worden ingezet voor het vervoer van goederen. Van alle vervoerde goederen wordt zo’n driekwart door vrachtwagens over de weg vervoerd.

Naar verwachting zal de hoeveelheid vervoerde goederen in Europa in 2050 zijn verdubbeld. Voor de ECTA reden om de Europese Commissie te verzoeken prioriteit te geven aan de ontwikkeling en toepassing van zero-emissie trucks in Europa, om het vervoer van goederen in Europa op die manier blijvend duurzaam te maken.

Wat daarbij volgens de ECTA van cruciaal belang is, is een duidelijk strategie vanuit de Europese Commissie om de ontwikkeling en toepassing van zero-emissie trucks en de daarbij horende laadinfrastructuur tot stand te kunnen brengen.

Bovendien benadrukt de ECTA bij herstelinvesteringen, als antwoord op de coronacrisis, banen zoveel mogelijk te borgen en vooral te kiezen voor duurzame lange termijn oplossingen die een bijdrage leveren aan het tegengaan van emissies in het transport.

TLN-voorzitter Elisabeth Post zegt hierover: “Zero-emissie technologie is een belangrijke voorwaarde voor de transitie naar een duurzame en emissieloze transport- en logistieke sector. Daarom onderschrijven we vanuit TLN de oproep van de ECTA aan de Europese Commissie om zo snel mogelijk met de hiervoor benodigde voorwaarden en wet- en regelgeving te komen. Zodat de sector tijdig in staat is om zero-emissie trucks te gaan inzetten in hun dagelijkse operatie.”

De ECTA bestaat uit een gevarieerde groep spelers, alle actief in of gerelateerd aan het transport en/of de logistieke dienstverlening. De deelnemende bedrijven zijn gezamenlijk goed voor 1,6 miljoen medewerkers en een jaarlijkse omzet van 325 miljard euro. De deelnemende brancheverenigingen beschikken gezamenlijk over een van de sterkste (leden)netwerken in de Europese mobiliteitsbranche.

Alle ECTA-partners omarmen de ambitie van de EU om te komen tot een zero-emissie wagenpark in Europa. Daarin worden ze bijgestaan door The International Council on Clean Transportation.

Leden van ECTA: Anheuser-Busch InBev, Contargo, Deutsche Post DHL Group, FM Logistics, Geodis, Girteka Logistics, Inter IKEA Systems BV, Meyer & Meyer, Michelin, Nestlé, No Limit Logistics, Nordic Logistics Association, Polis Network, Transport en Logistiek Nederland, Transport & Environment, Unilever, Van der Wal, Vos Logistics. Supporter van ECTA zijn: DB Schenker, Grupo Sesé, International Council on Clean Transportation, The World Economic Forum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer