‘EU-lidstaten te langzaam met opschalen laadinfrastructuur’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘EU-lidstaten te langzaam met opschalen laadinfrastructuur’

Een snelle uitrol van de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen is een basisvereiste voor een grootschalige overschakeling op emissievrije voertuigen, maar de Europese lidstaten geven vooralsnog geen blijk van hun steun voor deze ambitie. Dat meldt de International Road Transport Union (IRU).

Eerder deze maand heeft de Commissie haar langverwachte voorstel inzake CO₂-normen voor zware bedrijfsvoertuigen gepubliceerd. De doelstellingen zijn ambitieus: 100 procent voor de verkoop van emissievrije bussen tegen 2030 en 90 procent voor emissievrije vrachtwagens en touringcars tegen 2040.

Emissievrije bedrijfsauto’s vereisen een dicht netwerk van oplaad- en tankstations. De Europese Commissie heeft de EU-wetgevers een verordening voorgesteld die de lidstaten zal verplichten een minimaal infrastructuurnetwerk voor alternatieve brandstoffen in de hele EU op te zetten.

De Europese Commissie heeft een ambitieus voorstel gedaan, dat het Europees Parlement nog verder heeft uitgewerkt. Uit het standpunt van de Europese Raad blijkt echter weinig engagement om de enorme investeringen te doen die nodig zijn om de nodige infrastructuur aan te leggen.

Deze twee standpunten staan haaks op elkaar. Een akkoord lijkt niet snel genoeg binnen handbereik. Dit vergroot de bezorgdheid van vervoerders en voertuigfabrikanten over het snelle tempo waarin het wegvervoer koolstofvrij moet worden gemaakt.

IRU en ACEA, die commerciële wegvervoerders en voertuigfabrikanten vertegenwoordigen, hebben de EU-beleidsmakers die betrokken zijn bij de onderhandelingen over de infrastructuurverordening voor alternatieve brandstoffen (AFIR), opgeroepen ervoor te zorgen dat de nodige oplaad- en tankinfrastructuur tijdig beschikbaar is om de overgang van de sector naar klimaatneutraliteit mogelijk te maken.

IRU EU Advocacy Director Raluca Marian zei: “De herziening van de EU-regels voor de invoering van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen werd aangekondigd in juli 2021. Nu de EU-verkiezingen van volgend jaar naderen, is er voldoende tijd verstreken voor EU-beleidsmakers om het juiste kader vast te stellen om commerciële wegvervoerders in staat te stellen over te schakelen op voertuigen die op alternatieve brandstoffen rijden. Desondanks zien we weinig tekenen dat de wetgevers op korte termijn tot een akkoord zullen komen, en nog minder dat een akkoord op het vereiste ambitieniveau wordt bereikt,” voegde ze eraan toe. “Hoewel we hoopvol zijn over de kracht van Europarlementariër Ismail Ertug om een pragmatisch standpunt af te dwingen, is onze brief bedoeld als een oproep aan alle onderhandelaars om de vergroening van het vervoer te realiseren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer