Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Een Polestar voor de last mile

Polestar maakt deel uit van een consortium van leiders op het gebied van design, mobiliteit en duurzame materialen die samenwerken om last mile delivery en de manier waarop goederen in steden worden vervoerd, opnieuw uit te vinden. Het project, genaamd Re:Move, is een snelle reactie op de stijgende vraag naar thuisbezorging via online winkelen en de noodzaak  om duurzamere mobiliteitsoplossingen te vinden. De studie heeft als doel om verandering te versnellen en het eerste werkende prototype is onthuld op de IAA in München.

Het project, dat eerder in 2021 werd aangekondigd, kwam voort uit de Re:Made-serie van het tijdschrift Wallpaper*, waarbij de gevierde industrieel ontwerper Konstantin Grcic betrokken was. De ontwerpstudie was echter niet het einde van het project, maar juist het begin, geïnspireerd door de gedeelde overtuiging van een bredere groep ontwerpers, mobiliteits- en duurzame materiaalexperts van Polestar, CAKE en Hydro.

“Goed design is ook duurzaam. Iedereen die bij dit onderscheidende project betrokken is, deelt de overtuiging dat zuiverheid een drijfveer kan zijn voor duurzaamheid”, zegt Konstantin Grcic, ontwerper van Re:Move. “Het afgelopen jaar hebben we, ingenieurs en ontwerpers, samengewerkt om een ​​veelzijdige oplossing te creëren waarmee we het doel nooit uit het oog hebben verloren.”

De multifunctionele elektrische transporter is slechts 750 mm breed – perfect geschikt voor fietspaden – en kan lasten tot 180 kg dragen. Het koolstofarme aluminium chassis is voorzien van een elektrisch kantelmechanisme, waardoor het voertuig kan ‘leunen’ in bochten, wat de stabiliteit en wendbaarheid verbetert en de draaicirkel tot minder dan zeven meter verkleint. De schijfremmen zorgen voor nog meer dynamisch vertrouwen, terwijl een gedempte achterbrug is ontworpen voor bestuurderscomfort en om vermoeidheid te verminderen. De always-on verlichting verbetert voor de bestuurder het zicht naar voren, en de remlichten, de optionele richtingaanwijzers en een claxon zorgen ervoor dat het voertuig zichtbaar is voor voetgangers en overig verkeer.

“De passie en expertise van onze partners toont de kracht van geweldig design”, zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar. “Het elektrificeren van voertuigen is het begin, niet het einde. Onze ingenieurs hebben bewezen dat dit soort open samenwerkingen innovatie en de verschuiving naar echt duurzame mobiliteit gaat versnellen.”

Met een begrensde maximumsnelheid van 25 km/u (in lijn met die van e-bikes) en een standaard 2,2 kWh-batterij, is Re:Move geschikt voor het vervangen van bestelauto’s om de doorstroming van het stadsverkeer drastisch te verbeteren. Het frame maakt gebruik van een unieke composietafdekking, een natuurlijke vervanging voor kunststoffen en op vlas gebaseerde composieten.

“Met onze missie om te inspireren richting nulemissie, definieert Re:Move een nieuwe voertuigcategorie. We zijn verheugd om aan het project bij te dragen met onze accu,  naafmotor en slimme technologie”, zegt Stefan Ytterborn, oprichter en CEO van CAKE.

De partners die bij het project betrokken waren, werkten samen in een tijd waarin   fysieke ontmoetingen, vanwege de wereldwijde pandemie, niet mogelijk waren. In de praktijk bleek echter dat fysiek contact niet nodig was. Het project is succesvol voltooid door een volledig virtuele samenwerking.

Bjørn Kjetil Mauritzen, Head of Sustainability bij Hydro: “Om binnen de 1,5-graden doelstelling van het Akkoord van Parijs te blijven, moet niet alleen het aantal voertuigen op fossiele brandstof worden verlaagd, maar moeten we ook streven naar vermindering van de uitstoot en schadelijke deeltjes in de lucht. Re:Move is daarom niet alleen een onderhoudsarm voertuig met een elektrische aandrijflijn, maar is ook volledig recyclebaar. En het koolstofarme aluminium is gemaakt met hernieuwbare energie.”

Re:Move heeft als doel om een nieuwe kijk op stedelijke infrastructuur en mobiliteit te stimuleren. Het bewijst ook dat virtueel werken de creativiteit niet in de weg hoeft te staan ​​en dat samenwerking een belangrijke aanjager is van een duurzamere toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer