Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Elektrische Volvo FMX getest bij -44 °C

Volvo Trucks voert momenteel uitgebreide tests uit met een elektrische versie van de FMX. Dat gebeurt in het noorden van Zweden, nabij de poolcirkel, bij koude tot -44 °C!

Het testen van nieuwe trucks gebeurt regelmatig in extreme omstandigheden, maar een elektrische truck in arctische omstandigheden uitproberen is dubbel zo interessant. De invloed van kou op de prestaties van elektrische voertuigen is bekend, en dat is ook een van de uitgangspunten van de test, die Volvo houdt samen met de bedrijven Kaunis Iron, Vattenfall, ABB en Wist Last & Buss. Kaunis  baat een ijzermijn uit in Pajala, Noord-Zweden en heeft samen met Vattenfall een overeenkomst gesloten om in 2025 emissievrije mijnbouw te realiseren.

Voor Volvo is het project een kans om te zien hoe de elektrische FMX in de praktijk presteert, maar ook om te zien hoe het laadproces zich voltrekt in arctische, extreme omstandigheden. ABB levert voor de proef drie 175 kW CCS-chargers, optioneel uit te breiden naar 350 kW.

De elektrische FMX heeft een totaalgewicht van 32 ton en een laadvermogen van 15 ton. De aandrijflijn bestaat uit een elektromotor van 400 kW en een 2-speed transmissie. Het batterijpakket omvat 264 kWh.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer