Foto’s: Officieel debuut elektrische Volta Zero • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Officieel debuut elektrische Volta Zero

De Zweedse start-up Volta Trucks heeft haar Zero elektrische distributietruck officieel gepresenteerd. Daarbij werden er meer details van de Volta Zero onthuld.

De 16-tons twee-assige truck is ontworpen met het oog op last mile leveringen, maar kan een bereik van 150 tot 250 kilometer halen dankzij de keuze uit twee batterijpakketten – 160kWh of 200kWh. De carrosserie is gemaakt van een composietmateriaal dat is afgeleid van vlas en biologisch afbreekbare hars gemaakt van koolzaadolie, waarvan Volta zegt dat het 75 procent minder CO2 produceert in het productieproces dan koolstofvezel. Het is ook extreem licht, waardoor een laadvermogen van 8.600 kg mogelijk is. Volta wil ook een gekoelde opbouw gaan aanbieden.  Die moet ook gebruik gaan maken van het accupakket, maar de koelunit zou in het voorste gedeelte van het voorste gedeelte van het aërodynamisch gevormde dak worden gehuisvest om het laadvolume te behouden.

De Volta Zero heeft een lengte van 9.460 mm, een hoogte van 3.470 mm en een breedte van 2.550 mm. Dat is voldoende voor het werk van normaal drie tot vier 3,5 ton wegende bestelwagens, zegt Volta, terwijl de truck minde ruimte op de weg in beslag neemt.

Het vermogen komt van één enkele elektromotor, waarvan de Volta de details verzwijgt, maar die zich in de achteras bevindt in een ‘compacte e-Axle unit’, die volgens Volta lichter en efficiënter is dan andere opties, waardoor er meer ruimte is voor de litihium-ijzerfosfaataccu’s in het chassis.

Een geheel nieuw voertuig ontwerpen heeft Volta voordeel gegeven op het gebied van veiligheid, zegt het merk zelf. De centrale zitpositie maakt een 220 graden zicht rondom het voertuig mogelijk vanaf de centrale bestuurdersstoel, terwijl een achterzichtcamerasysteem een 360 graden beeld geeft van de omgeving. Twee passagierszetels achter de bestuurder zorgen voor een ongehinderde toegang tot de cabine via de schuifdeuren die naar beneden gaan tot aan de stoeprand.

In 2021 zullen 12 voertuigen met een aantal bedrijven, waaronder DPD in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, proef gaan rijden. Naar verwachting zullen er na de start van de volledige productie in het Verenigd Koninkrijk in 2022 maar liefst 500 stuks worden geproduceerd.

Onze collega’s van Commercial Motor konden al even in de Volta Zero plaatsnemen voor een eerste impressie. “Zittend op de centrale stoel krijg je een indrukwekkend uitzicht op de omgeving met smalle A-stijlen van ongeveer 250 mm en B-stijlen van vergelijkbare grootte, voor de deurstijlen, die de enige obstakels zijn in een uitzicht dat dankzij de voorwaartse rijpositie meer dan 180 graden zicht biedt. De zithoogte plaatst de bestuurder ook in het directe zicht van voetgangers, wat hopelijk de veiligheid ten goede komt. De bouwkwaliteit van deze productiemodellen lijkt hoog, met grote rechtopstaande beeldschermen (momenteel Apple iPads) aan weerszijden van het stuurwiel voor navigatie en voertuiginformatie en meer traditionele uitlezingen op een horizontaal digitaal dashboard voorin. Eén ding ontbreekt echter, namelijk bergruimte. Hoewel dit een voertuig voor stadsdistributie is, zal de bestuurder niet verstoken zijn van bezittingen en drie kleerhangers, en twee bekerhouders aan weerszijden van het stuurwiel en een bekerhouder naast elk van de achterste passagierszetels zijn waarschijnlijk niet voldoende – je kunt je afvragen of de ontwerper wel echt tijd heeft besteed aan het spreken met bestuurders. Als een vroeg productiemodel is de Zero veelbelovend. De indrukwekkende bovenlicht panelen en dikke handgrepen op het dashboard aan de zijkant van de cabine dragen bij aan de esthetiek. Maar het functionele aspect van de linker- en rechtertrap, die verschillende maten hebben, kan reden tot zorg zijn als de bestuurder tijdens een drukke multirop shift zijn instap verkeerd inschat.”

Bron: Commercial Motor

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer