Foto’s & VIDEO - Half-Nederlandse City Freighter scoort hoge ogen in Californië • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s & VIDEO – Half-Nederlandse City Freighter scoort hoge ogen in Californië

De CF1, een volledig elektrische distributietruck, debuteerde enkele weken geleden op de Advanced Clean Transportation (ACT) Expo in Long Beach, Californië. Een niet onbelangrijke rol daarbij was weggelegd voor de Bedrijfswagengroep uit Roermond.

CityFreighter is een Amerikaans bedrijf, met als hoofdvestiging Santa Barbara in Californië. De ACT Expo was dan ook een logisch debuut, maar waar komt de betrokkenheid van de Bedrijfswagengroep uit Roermond vandaan? Sieto van het Meer, vestigingsmanager bij Bedrijfswagengroep Roermond, legt het uit: “De oprichter en CEO van CityFreighter is Michael Schoening, een Duitser met een Amerikaans werkverleden. Hij woont hier vlak over de grens bij Roermond. Hij werkte voor de ontwikkeling van de CF1 distributietruck samen met een bedrijf uit Mönchengladbach. Hij wilde echter nog meer vakmanschap en expertise en keek rond of er in de regio nog meer carrosserie-opbouwers waren, met een grote diversiteit in reparatie en onderhoud van lichte tot zware bedrijfswagens. Zo kwam hij bij ons uit. Om een lang verhaal kort te maken: we hebben het prototype van de CityFreighter CF1 de vijf maanden voorafgaand aan de ACT Expo in uitzonderlijk korte tijd weten op te bouwen. De zaterdag voorafgaande aan de ACT Expo is het prototype met een Boeing 747 naar Los Angeles gevlogen!”

https://youtu.be/JFOjZA_5g3E

Schoening nodigde Van het Meer uit om de presentatie op ACT Expo bij te wonen en die was daar dan ook getuige van het debuut en de goede ontvangst van de CF1. “We hebben heel wat felicitaties gekregen, tot aan mensen van Daimler USA aan toe. Het allermooiste was dat het Amerikaanse bedrijf XPO Sales, dat eerder al 100 stuks van de CF1 vooruit besteld had, op de stand tijdens de huldiging enthousiast ter plekke zijn order vergrootte naar 500 trucks.” Voor het opstarten van productie en marktentree zijn nog investeerders nodig en ook die meldden zich tijdens en na ACT Expo.

De CF1 is een volledig elektrische truck, bedoeld voor stadsdistributie, ook wel the last mile genoemd. De vrachtwagen onderscheidt zich door het minimalistisch design, dat is, zo geeft Schoening grif toe, geïnspireerd op voertuigen van Tesla. Om het de chauffeurs in distributie zo makkelijk mogelijk te maken heeft de laadruimte van de CF1 een instaphoogte van slechts 43 cm. De opbouw heeft een minimumvolume van 20 m3. De CF1 is volledig keyless entry en de inrichting van de cabine doet, met zijn enkele grote scherm, wederom aan Tesla denken. Het totaalgewicht van de CF1 is zo’n 5.000 kg, het laadvermogen bedraagt 2,3 ton. Details over de elektrische aandrijflijn worden nog niet vrij gegeven, maar de actieradius van de CF1 bedraagt minimaal 150 km, in alle weersomstandigheden.

CityFreighter werkt toe naar serieproductie, dat eind dit jaar realiteit zou moeten zijn. Marktintroductie moet dan volgend jaar plaats vinden, eerst in de VS en kort daarna ook in Europa. En het moet wel heel gek lopen wil de CF1 niet als eerste de weg op gaan in …. Roermond.

Eén reactie op “Foto’s & VIDEO – Half-Nederlandse City Freighter scoort hoge ogen in Californië

  • Mark

    Oh the irony, een elektrische truck en dan enthousianst vertellen dat ze ‘m met een Boeing 747 hebben laten overvliegen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer