Volkswagen Caminhões e Ônibus, de Zuid-Amerikaanse tak van het Traton concern, introduceert de Volkswagen e-Delivery distributietruck op de Braziliaanse markt. Net zoals bij andere elektrische voertuigen wordt de e-Delivery ingebed in een compleet elektrisch ‘ecosysteem’. De e-Delivery wordt volledig in Brazilië ontwikkeld, getest en gebouwd. Hij is er in een 11 en 14 tons configuratie.
De e-Delivery werd meer dan 400000 kilometer getest en voorbereid op zijn marktintroductie door een team van 150 Braziliaanse engineers en technici.

“De toekomst is vandaag gearriveerd. Meer dan het verkopen van producten of oplossingen in diensten, is het ons doel om het vervoer van mensen en goederen te combineren met het gebruik van steeds hernieuwbare en schone energieën. Dat is wat we al 40 jaar doen: verschillende energiematrixen onderzoeken, het milieu respecteren en een toekomst opbouwen voor de samenleving. En dat bereikt nu zijn hoogtepunt met de komst van e-Delivery”, jubelt Roberto Cortes, president en CEO van Volkswagen Caminhões e Ônibus.
Een elektrische bedrijfsauto is maar één aspect van het elektrische ecosysteem. Daarom is het e-Consórcio opgericht, een partnerschap met enkele van de grootste elektromobiliteitsbedrijven ter wereld, dat zorgt voor gemak en efficiëntie voor de e-Delivery klant: van de assemblage tot de laadinfrastructuur en het beheer van de levenscyclus van de voertuigbatterij, waarbij de hele toeleveringsketen wordt geïntegreerd. Voor het eerst wordt in Brazilië een elektrische vrachtwagen aangeboden in een complete transportoplossing, met duidelijke voordelen voor de consument.
“De logistieke markt ziet met zoveel innovatie zijn vragen beantwoord. Naast de reeds getekende overeenkomst met Ambev, hebben we net de eerste deals gesloten met andere grote bedrijven. Coca-Cola FEMSA Brasil en JBS zijn de eersten die de elektrische modellen van Volkswagen zullen aanschaffen”, aldus Cortes.
De VW e-Delivery 11 en 14 ton modellen hebben volgens de fabrikant state-of-the-art technologie aan boord met de meest verfijnde intelligentiesystemen. Dealers kunnen advies op maat leveren over de inzet, maar bieden ook nieuwe Volks|Total e-Prev en e-Prime onderhoudsplannen, naast een Volks|Care service en aftersales structuur, speciaal ontworpen om de beschikbaarheid van het voertuig te garanderen en de operationele kosten te verlagen.
Het lichtste model e-Delivery is uitgerust met een motor die 300 kW levert met een maximumkoppel van 2.150 Nm vanaf nul toeren. Hij is uitgerust met standaard luchtvering, voldoet aan de meest uiteenlopende stadstoepassingen en heeft zes batterijmodules en optioneel nog eens drie modules, naargelang de autonomie die nodig is voor de toepassing. Hij heeft een bruto voertuiggewicht van 10.700 kg en zijn maximale laadvermogen bedraagt 6.320 kg.
Ook het 14 tons model heeft een motor die 300 kW levert en een koppel van 2.150 Nm heeft. Zijn pneumatische ophanging maakt het mogelijk om een van de assen stil te leggen om nog zuiniger te werken. Hij is ook zeer veelzijdig in zijn toepassingen en kan zes of drie batterijmodules krijgen, afhankelijk van de wensen van de klant. Hij heeft een bruto voertuiggewicht van 14.300 kg en zijn maximale laadvermogen, met de laadbak meegerekend, bereikt 9.055 kg, de grootste in zijn categorie in elektrische voertuigen in Brazilië.
De e-Delivery is ontwikkeld, getest en geproduceerd in Brazilië en werd gepresenteerd op de Traton Innovation Day in Hamburg, in 2017. En het was ook wereldnieuws in 2018, toen Ambev, een bedrijf dat deel uitmaakt van de AB InBev-groep, aankondigde 1.600 elektrische vrachtwagens van VW te willen kopen. Recent plaatste Ambev zijn eerste vaste bestelling, voor 100 eenheden, waarvan de levering afgelopen juni begon.
Het was ook met Ambev dat VWCO een intensief testprogramma startte, zowel in reële gebruikssituaties in de stad São Paulo (SP) als op start- en landingsbanen en wegen in Resende (RJ), waar de automaker zijn wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingscentrum heeft. Deze tests, gecombineerd met een intensieve opleiding, zorgden voor een verantwoorde lancering, binnen de strikte disciplines van de Volkswagen- en TRATON-groepen.
Alleen al met deze testcyclus met Ambev werden meer dan 45 duizend kilometers afgelegd, waarbij niet meer dan 34 ton CO2 werd uitgestoten en niet meer dan 10.000 liter diesel werd verbruikt, naast het bewijs van de betrouwbaarheid in het gebruik.
De e-Delivery is dan weliswaar een product voor de Zuid-Amerikaanse markt, maar wij zien ook wel kansen voor een elektrische distributietrucks als deze in Europa.