MAN Truck & Bus ziet het grootste potentieel voor klimaatvriendelijke aandrijvingen in batterij-elektrische aandrijvingen. En hoewel de markt voor elektrisch aangedreven stadsbussen en, in de toekomst, ook vrachtwagens zich in Europa nog maar net aan het ontwikkelen is, werkt de in München gevestigde fabrikant van bedrijfsvoertuigen nu al aan de strategie voor het hergebruik van zijn batterijen. Het doel is om in eerste instantie de levensduur van de batterijen te verlengen en, als dat niet meer mogelijk is, de daarin aanwezige grondstoffen te recyclen.
De transformatie van de bedrijfswagenindustrie naar emissievrije aandrijvingen is begonnen. Accu-elektrische aandrijvingen zullen de sleuteltechnologie van de toekomst zijn. Het zal echter nog enkele jaren duren voordat deze BEV’s (Battery Electric Vehicles) de norm op de wegen zullen worden – en niet de uitzondering. In de vrachtwagensector verwacht MAN Truck & Bus momenteel dat elektrische vrachtwagens in 2030 een aandeel van 60% in distributietoepassingen en 40% in het langeafstandsvervoer zullen hebben. De elektrificatie van stadsbussen begon eerder: MAN verwacht dat tegen 2025 50% van de verkoop uit elektrische aandrijvingen zal bestaan. Deze prognoses tonen aan dat de bedrijfsvoertuigenindustrie nog maar aan het begin staat van de elektrificatie. Het aantal batterijen dat het einde van hun levensduur in voertuigen bereikt, zal daarom pas over ongeveer 10 tot 15 jaar industriële niveaus bereiken.
MAN werkt echter nu al aan een strategie om de waardevolle batterijen op een grondstofbesparende manier in secundaire toepassingen te gebruiken. De analyse begint met de eerste levensduur van de batterij in het voertuig: Hier ligt de nadruk op het opleiden van klanten om de voertuigen zo te rijden, op te laden en te gebruiken dat de belasting van de batterij tot een minimum wordt beperkt. Dit kan de levensduur van de batterij aanzienlijk verlengen. Als onderdelen van de accu tijdens het gebruik een defect vertonen, bijv. afzonderlijke modules functioneren niet meer, wordt als eerste maatregel een reparatie van de accu gepland. Daarna kan de accu weer in het voertuig worden gebruikt.
De accu’s die na gebruik in het voertuig terugkomen bij MAN worden intensief geanalyseerd. Als de accu’s niet meer als zogenaamde tractiebatterijen kunnen worden gebruikt, worden ze doorgestuurd naar secundaire toepassingen. Momenteel zijn er hiervoor drie mogelijkheden: een tweede gebruik in het voertuig na fabrieksreparatie (2e gebruik), een tweede batterijleven (2e leven), bijvoorbeeld als bufferopslag van zonne- of windenergie-installaties, en tot slot de terugwinning van batterijgrondstoffen voor nieuwe batterijen in de zin van recycling.
MAN werkt momenteel samen met verschillende partners en de Universiteit van Kassel aan reële projecten om te evalueren of gebruikte vrachtwagenaccu’s geschikt zijn voor stationaire opslagsystemen. Daartoe worden ongeveer 120 batterijpakketten voor vrachtwagens met een energie-inhoud van 18,6 kWh per pakket overgedragen aan een fabrikant van opslagsystemen. De batterijpakketten zijn afkomstig van de eerste veldproef met batterij-elektrische distributietrucks van MAN, die in 2018 in Oostenrijk begon en drie jaar duurde. De projectpartner was destijds de Raad voor Duurzame Logistiek (CNL).
In het huidige project ligt de focus op energieopslagsystemen voor industriële bedrijven (bijv. peak shaving, middelen om laadpieken te balanceren). De technische en zakelijke vereisten voor opslagsystemen met een tweede leven zullen hier worden geëvalueerd. In het bijzonder wordt gestreefd naar bevindingen op het gebied van veiligheid, batterijprestaties en resterende batterijlaadcycli. Bovendien is het de bedoeling een mogelijk proefproject te definiëren voor een opslagsysteem met een tweede leven op basis van MAN-batterijen van de eerste volledig elektrische stadsbus uit de Lion’s City E-serie.
Recycling komt aan de orde na de 2e levensduur van de batterijen of in het geval dat batterijen niet langer geschikt zijn voor opslagtoepassingen na gebruik van het voertuig of een ongeval. MAN streeft naar een gesloten cyclus voor batterijgrondstoffen – van wieg tot wieg. Het doel is om de door de recyclingpartners teruggewonnen grondstoffen, zoals nikkel, mangaan, kobalt of lithium, te gebruiken voor de nieuwe productie van batterijen. Momenteel bedraagt het recyclingpercentage meer dan 70% in verhouding tot het gewicht van de batterij.

Voor de recycling geeft MAN de voorkeur aan een mechanisch proces, gevolgd door een hydrometallurgische behandeling. De waardevolle grondstoffen worden uit de batterij teruggewonnen via een mechanisch en hydrometallurgisch proces. MAN maakt deel uit van het recyclingnetwerk van de Volkswagen Group met recyclingpartners in heel Europa.