Ga naar hoofdinhoud

Holcim bestelt 1000 exemplaren eActros 600

De Zwitserse bouwmaterialenfabrikant Holcim neemt de transitie naar emissievrij transport wel heel serieus. Het bedrijf heeft 1000 exemplaren besteld van de eActros 600, de splinternieuwe e-truck van Mercedes-Benz.

Het aantal van 1000 is de grootste order voor de eActros 600 tot nu toe. Het merendeel van de elektrische trucks zal worden gebruikt met silotrailers voor het veeleisende transport van bouwmaterialen zoals cement. Dankzij de hoge batterijcapaciteit van meer dan 600 kilowattuur – vandaar de modelaanduiding 600 – en een nieuwe elektrische aandrijfas die in eigen huis is ontwikkeld, kan de e-truck een actieradius van 500 kilometer bereiken zonder tussentijds opladen. De eActros 600 zal dus aanzienlijk meer dan 1.000 kilometer per dag kunnen afleggen. Dit wordt mogelijk gemaakt door tussentijds opladen tijdens de wettelijk voorgeschreven pauzes van de chauffeur – zelfs zonder megawatt-opladen. Aldus Mercedes-Benz natuurlijk.

Miljan Gutovic en Karin Rådström

Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “Holcim is een van de belangrijkste klanten van Mercedes-Benz Trucks in de bouwsector. We zijn erg blij dat het bedrijf voor de eActros 600 heeft gekozen in zijn transformatie naar alternatieve aandrijvingen. Onze elektrische truck met de driepuntige ster zet nieuwe maatstaven op het gebied van efficiëntie.” Miljan Gutovic, Regiohoofd Europa, Holcim is ook al bijzonder blij: “Holcim bevordert de overgang naar duurzamer en efficiënter transport door de logistiek van onze activiteiten koolstofvrij te maken. We zijn verheugd om samen te werken met Mercedes-Benz Trucks om onze vloot te elektrificeren en zo onze doelstelling te versnellen om in 2030 30 procent van onze aankopen of contracten voor zware vrachtwagens emissievrij te maken.”

Naast CCS-lading tot 400 kW zal de eActros 600 later met megawattcharging (MCS) kunnen worden opgeladen. Vanaf de verkoop kunnen klanten hiervoor een pre-installatie bestellen. Zodra de MCS-technologie beschikbaar en gestandaardiseerd is voor alle fabrikanten, is het de bedoeling dat deze achteraf kan worden geïnstalleerd voor deze modellen van de eActros 600.

De start van de serieproductie is gepland voor eind 2024. Naast de trekker zal Mercedes-Benz Trucks vanaf de marktintroductie ook chassisvarianten van de eActros 600 produceren, om klanten nog meer toepassingsmogelijkheden voor volledig elektrisch vervoer te bieden. Momenteel wordt een vloot van ongeveer vijftig prototypes gebouwd, waarvan er in een volgende stap ook enkele in de praktijk zullen worden getest met de eerste klanten.

TTM.nl kon vorig jaar als eerste rijden met de eActros 600, bij de introductie in Hamburg.

Eén reactie op “Holcim bestelt 1000 exemplaren eActros 600

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer