Lange-afstandstransport kan ook al met een elektrische truck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Lange-afstandstransport kan ook al met een elektrische truck

Elektrische trucks, dat is iets voor in de stad en regio, zeker nog niet voor de lange afstand, hoor je vaak. Maar het Zwitserse transportbedrijf Krummen Kerzers bewijst dat het wél kan. Het reed vanuit thuisbasis Zürich met 20 ton sinaasappels naar het Spaanse Valencia, en weer terug, met een Volvo FH Electric. Een rit van meer dan 3000 kilometer. “Dit wordt de nieuwe norm”, zegt transportondernemer Peter Krummen.

Krummen Kerzers is een Zwitsers familiebedrijf en staat bekend om zijn innovaties en pioniersgeest. Nu ging het bedrijf een nieuwe uitdaging aan en vervoerde het sinaasappels in een 40-tons Volvo FH Electric. Teler Casa del Mas vervoert haar citrusvruchten van duurzame teelt al jaren met Krummen Kerzers. “Naast de biologische teelt van ons fruit is duurzaam transport naar Zwitserland voor ons een belangrijk aandachtspunt. We zijn dan ook bijzonder blij dat de test met de e-truck een succes is geworden”, aldus Boris Jost van Casa del Mas.

Het avontuur begon als een grap. Maar zodra men bij Krummen Kerzers was uitgelachen, kwam de ambitie. Uit talloze zoekopdrachten op Google Maps blijkt dat een reis van Kerzers naar Barcelona in principe haalbaar is, maar dat de laatste 450 kilometer naar Canals, waar Casa del Mas gevestigd is, moeilijk zijn omdat er slechts een paar laadstations beschikbaar zijn, die ook nog eens moeilijk bereikbaar zijn per vrachtwagen.  Spaanse collega’s die om tips worden gevraagd, wijzen het idee duidelijk af en zeggen dat het “onmogelijk” is. Ze zouden dieseltrekkers klaar hebben staan om hun collega’s uit Zwitserland te helpen wanneer de e-truck stopt.

Chauffeur Balint Schnell durft de trip wel aan: hij heeft alleen nog nooit een e-truck bestuurd en is nog nooit in Spanje geweest. Toch is hij duidelijk de man voor de missie: Balint Schnell maakte zich in zeer korte tijd vertrouwd met het voertuig, bestudeerde de route in detail en plande vooruit tijdens de reis. Hij moet rekening houden met de beschikbaarheid van laadstations, de accucapaciteit en de laadsnelheid. Hij moet ook  het verbruik controleren, de topografie, tegenwind en rusttijden in de gaten houden, rondvragen bij de helpdesks van Ionity en ten slotte een beetje genieten van de rit.

Schnell houdt het hoofd koel, ook als hij soms met nog maar een paar procent capaciteit de laadpaal haalt. Wat wel duidelijk is, is dat de laadinfrastructuur nog niet voorbereid is op grote combinaties. Om bij een Ionity charger zijn accu’s op te laden blokkeert hij vaak andere laadpalen.

Maar uiteindelijk geraakt de chauffeur op de eindbestemming. De reis naar Spanje duurde een dag langer dan met een dieseltruck, de energiekosten zijn hoger en de planning is intensiever. Peter Krummen plande de reis zelf en hield het gedrag van het voertuig op de achtergrond voortdurend in de gaten. Conclusie: de rit was een groot succes. in Zürich namen Boris Jost, eigenaar en directeur van Casa del Mas, en Peter Krummen, mede-directeur van Krummen Kerzers, de Volvo FH Electric in ontvangst. “De reis naar Spanje stelt nieuwe normen. Wij zijn ervan overtuigd dat e-trucks op langeafstandsroutes over enkele jaren deel zullen uitmaken van de alledaagse praktijk”, is Peter Krummen stellig.

5 reacties op “Lange-afstandstransport kan ook al met een elektrische truck

  • peter jan

    Volgens mij is het gelukt, je kunt spreken van een succes als het of goedkoper is of sneller gaat of makkelijker. Die alle drie waren juist niet zo. Dan denk ik , oke het is gelukt…..maar geen succes

  • Douwe

    Het zijn juist pioniers zoals dit bedrijf die je nodig hebt om verder te komen. In plaats van maar roepen dat het niet kan, kun je het ook gewoon eens proberen en lering trekking van deze experimenten. De eerste keer is nooit een succes: wel een startpunt om het vanaf dat moment beter te doen. Petje af!

    1. Matthew

      Alles kan ( uitgevonden, getest, gepioneerd worden en ect)
      Maar uiteindelijk moet je ook kijken naar realiteit in deze sneldraaiende wereld. want wat ik lees, is meer stress voor de chauffeur meer tijds druk en nog werk. Wil je dit allemaal werkelijk krijgen dan moet je toch echt de economie afremmen en moeten mensen toch echt meer geduld gaan krijgen als ze dingen bestellen.. want 12 uur per dag werken als beroepsgoederenchauffeur is normaal (wat over het hoofd gezien wordt) en dat zie ik bij heel veel branches niet die gewoon 9 tot 5 structuur hebben.

  • Ron Lacet

    Leuke stunt en inderdaad goed gegaan maar wel met stress om de laadpaal nog te halen
    Straks met meerdere e – trucks wordt het een gevecht wie het eerst bij de laadpaal is met de vraag of die het doet.
    Trouwens 1 dag langer onderweg betekent ook dat je niet uitkomt met je wekelijkse rijtijden

  • Stickie

    Allemaal poppenkast, dit is precies uitgerekende route waarvan van te voren heel goed is gepland waar je kunt laden.
    In de praktijk werkt dit natuurlijk niet kan van alles gebeuren onderweg route word gewijzigd of komt uren in de file dan sta je daar met lege accu….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer